Dansk Folkepartis Martin Henriksen har mistet tålmodigheden med integrationsministeren.

Integrationsminister Inger Støjbergs udlændingepolitik er for slap.

Sådan lyder kritikken nu fra regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti. Mange regner ellers Inger Støjberg (V) for en hardliner, hvor der skal målfoto til for at se forskel på hendes politik og DFs. Og internt i Venstre har hun fået tilnavnet ’Sorte Inger’.

Men de kan sagtens se forskel i DF, og nu har partiets udlændingeordfører Martin Henriksen mistet tålmodigheden.

»Støjbergs udlændingepolitik er for slap. Der sker ikke nok. Der er masser af snak, men ingen handling,« siger han.

»Den ene dag vil Venstre ikke tage imod en kvote fra EU, og den næste dag vil de godt. Hvem havde troet, at Venstre efter valget ville sige: Vi står i en ekstraordinær situation, vi tager lige 1.000 ekstra flygtninge. Vi har ikke en ny situation. Det er ikke nyt, at der kommer en masse flygtninge, og at de bruger Danmark som transitland. Det har været velkendt på Christiansborg og hos politiet i årevis,« siger Martin Henriksen.

Han og DF-ledelsen var ellers i godt humør, lige efter regeringens tiltrædelse. Som et af regeringens første tiltag halverede Støjberg integrationsydelsen, og inden længe blev der bragt annoncer i libanesiske medier, hvor regeringen advarede flygtninge og migranter om de nye, stramme regler.

Men så begyndte store grupper flygtninge at krydse den danske grænse, vandre på motorvejene og nægte at lade sig registrere. Statsminister Lars Løkke Rasmussen tilbød at hjælpe den tyske kansler Angela Merkel ved at tage 1.000 ekstra flygtninge. Og ifølge DF gik arbejdet med at ændre udlændingereglerne i stå.

»Det begyndte rigtig godt. Vi fik hurtigt lavet en aftale om at stramme op på asylområdet med den nye starthjælp og begrænset adgang til børnecheck og folkepension. Det var en god begyndelse, der lovede godt for det fremtidige samarbejde.

Det var meningen, at vi skulle diskutere yderligere opstramninger, når vi mødtes før Folketingets åbning. Men pludselig inviterede Merkel så en masse mennesker til Tyskland, flygtningene pressede de danske grænser, og det hele gik fuldstændig i stå. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi ikke for længst har indgået en aftale om indfødsret. Og hvorfor skal det tage så lang tid, før vi kommer i gang med andre emner som asyl, familiesammenføring, permanent ophold osv. Der er nok at tage fat på,« siger Martin Henriksen.

DF har masser af ideer, som sandsynligvis vil dele danskerne. F.eks. at gøre det sværere for asylansøgere at få bolig og familiesammenføringer.

»Asylområdet og familiesammenføringsområdet burde have været håndteret allerede. For selv om vi har lavet stramninger, kan vi jo nøgternt se, at det ikke har bremset tilstrømningen. Skal flygtninge f.eks. være bedre stillet end danskere, når det gælder adgangen til at få en bolig? Vi bør også stramme flygtninges adgang til at få familien til Danmark. F.eks. kunne man tage den tidligere regerings stramning overfor et mindretal af flygtningene og lade det gælde for alle - altså at der skal gå et år, før man kan søge om familiesammenføring. Det er heller ikke rimeligt, at den danske stat betaler flybilletterne, når asylansøgere skal have deres familier til Danmark. Det var vi enige om i blå blok før valget. Hvorfor kan vi ikke ret hurtigt blive enige om det efter valget,« siger Martin Henriksen.

Trods presset på grænsen er der faktisk indtil nu kommet færre flygtninge til landet end sidste år, nemlig 9.300 mod 11.000 ved samme tid sidste år. Men 2014 var også et rekordår. Der kom i alt 15.000 i hele 2014, og det er det største tal siden krigen i Bosnien i 1990erne. Det normale tal for et år er 5-6.000.

»De vælter ind nu. Jeg tror faktisk, der er kommet færre, fordi der er kommet en ny regering. Vi har strammet op og sendt nogle klare signaler ud i verden. Noget af det, vi har gjort, virker, og jeg tror, det ville have været meget værre, hvis der ikke var kommet et regeringsskifte, Men der er ikke kontrol over situationen. Vi har ikke afgørende bremset tilstrømningen.«

Vi I presse regeringen i finanslovsforhandlingerne?

»Inden jul er det oplagt at se på asyl og familiesammenføring, permanent ophold, tålt ophold og udvisningsregler.«

Hvad med konventionerne - skal vi bryde dem?

»Hvis vi skal vælge mellem konventioner og det, der er det rigtige for Danmark, så må vi vælge det, der er det rigtige for Danmark. Man taler om Danmarks forpligtelse overfor konventionerne. Hvorfor taler vi ikke om politikernes forpligtelse og for deres land og deres vælgere,« siger Martin Henriksen.