Flere kommentatorer angriber nu lektor ved Københavns Universitet Klaus Kjøller for at være gal på den, når han i tirsdagens udgave af BT siger, at det er top-socialdemokraten Henrik Sass Larsen, der står bag den omdiskuterede bog 'Den Hemmelige Socialdemokrat', som udkom sidste år.

Men Klaus Kjøller står fast:

»Det er ikke første gang i verdenshistorien, at en forsker står alene med et synspunkt, mens alle andre peger fingre af ham,« siger han.

Lektoren mener, at Sass Larsen er bog-bagmand og Klaus Kjøller har begået en længere analyse af bogen, hvor han står tilbage med en mistænkt: Henrik Sass Larsen.

Men flere politiske kommentatorer mener ikke, at der er dækning for påstanden.

»Det forekommer mig at være en tynd kop te, og jeg er ikke overbevist over hans argumentation. Jeg synes hverken, vi er kommet tættere på eller længere fra et svar i dag, end vi var i går,« siger politisk kommentator Henrik Qvortrup til mx.dk.

Politisk kommentator og direktør i Fonden Kraka, Peter Mogensen, er heller ikke overbevist:

»Uden at jeg vil sige, hvem jeg mener jeg det er, så vil jeg sige, at jeg mener, at bogen er skrevet af to personer. Bogens detaljeringsgrad er så voldsom og udpræget, at jeg ikke tror, at et menneske kan lave det. Og jeg tror ikke på, at det er Henrik Sass Larsen, der har skrevet den bog,« siger han.

Hvorfor?

»Sass slår mig ikke som en, der skriver alle mulige detaljer ned om, hvad han oplever. Det kræver også en længere karriere end den, Sass har haft. Det foregår på en tidspunkt, hvor han er en af de unge i sammenhængen. Jeg tror, at man skal have fat i nogle af de ældre fra dengang. Men det er bare mit gæt,« siger Peter Mogensen til BT.

Klaus Kjøller har brugt to måneder på at analysere bogen og er gået metodisk frem med en udelukkelsesmetode.

Først beslutter han at tro på forlagsdirektør Jakob Kvist, der har forklaret, at forfatteren er et ’folketingsmedlem, der har siddet i gruppen længe’. Derefter gennemgår lektoren alle de 47 personer, der sad i gruppen på det tidspunkt.

Først fjerner han dem, der først kom ind ved valget i 2011. Så er der 28 tilbage. Herefter fjerner han folk, der har haft socialdemokratiske topposter i hele perioden, fra valget i 2011 til bogen udkom. Derefter fjernes politikere, der meget kraftigt har bedyret, at det ikke er dem. Så er han nede på 13 ’mistænkte’.

Derefter undersøger han, hvilke personnavne og bynavne der optræder mest. Her er ’Sass’ nr. 2 efter ’Helle’ på listen over navne. Blandt byer er ’Køge’, hvor Sass kommer fra, nr. tre efter ’Christiansborg’ og ’København’. Køge er nævnt 22 gange, mens Aarhus kun er nævnt tre, og Det Sorte Tårn otte gange.

Efter at have fjernet endnu flere mistænkte på grund af sproglig analyse samt manglende motiv eller manglende offentlig profil, står Klaus Kjøller til sidst kun tilbage med én. Analysen med titlen ’Hvem skrev den hemmelige socialdemokrat’ har i over et år været til salg som e-bog på saxo.com, men er ikke tidligere blevet omtalt i medierne. Og efter tirsdagens debat ryster han ikke på hånden:

»Jeg har analyseret så godt, jeg kunne - og jeg har lagt kortene på bordet. Alle kan vurdere det, jeg har lavet. Men man kan ikke bevise noget. Det næste der skal ske er, at der kommer et dokument frem,« siger Klaus Kjøller.

Du tidligere har peget på en anden som forfatter?

»Det var kun den første dag, at jeg pegede på Rasmus Prehn (S-medlem af Folketinget, red.). Siden da har jeg peget på Sass. Så det er helt ude i hampen at sige, at jeg gætter i øst og vest,« siger Klaus Kjøller, der tilføjer:

»Der er ikke antydningen af vaklen i min påstand. Og det er dybt godnat at kalde det et letsindigt gætteri.«

Henrik Sass Larsen oplyser via Socialdemokraternes pressetjeneste, at han er bortrejst på ferie, men at han ’absolut intet har med tilblivelsen af ’Den Hemmelige Socialdemokrat’ at gøre.’