Når FN næste gang skal finde en ny generalsekretær, er det ikke umuligt, at det kan blive Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S).

Sådan lyder vurderingen fra eksperter i både Ekstra Bladet og New York Times.

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at hun vil være blandt dem, man overvejer. En væsentlig faktor vil altid være, hvad USA synes. De var trygge ved Ban Ki-moon, der ikke ville genere dem for meget. Det er ikke sandsynligt, at man bliver valgt, hvis man er for kritisk over for USA. Samtidig må man heller ikke fremstå som en skødehund,« siger professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver til Ekstra Bladet og påpeger, at Danmark ligger tættest på det sidste, men ikke i så høj grad, at det vil give problemer.

Den nuværende generalsekretær, Ban Ki-moon, stopper ved udgangen af 2016, men processen med at finde hans afløser er allerede i gang

I marts skrev New York Times, at flere grupper har startet kampagner for at få valgt en kvinde næste gang. Avisen beskriver, at det til en privat arbejdsfrokost blandt de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, USA, Frankrig, Storbritannien, Kina og Rusland, blev påpeget, at det var tid til en kvinde.

Generalsekretær i FNs råd for kvindelige ledere - et netværk af 53 nuværende og tidligere kvindelige statsledere - Laura Liswood siger til New York Times, at »man godt kunne have en drøm om, at det skal være Tysklands Angela Merkel«, men at det er usandsynligt.

I stedet peges der på Helen Clark, New Zealands tidligere premierminister, der i dag er leder af FNs udviklingsprogram, Bulgariens EU-kommissær, Kristalina Georgieva, Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, Chiles præsident, Michelle Bachelet, og Danmarks Helle Thorning-Schmidt.

FN har endnu ikke haft en kvinde i spidsen, hvilket tidligere generalsekretær Kofi Annan har påpeget i en kronik i New York Times sammen med Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

»Efter otte »hanner« er det høje tid med en »hende«,« skrev de.