EU må finde en realistisk løsning på den græske krise efter søndagens nej til spareplanen, mener Enhedslisten. Alternativet efterlyser en helt ny økonomisk kultur.

Flere end seks ud af ti græske vælgere stemte søndag nej til de omfattende reformkrav fra landets internationale kreditorer, og det sender et klart signal til resten af EU om, at grækerne ikke vil acceptere besparelser, arbejdsløshed og fattigdom.

Sådan lyder det fra folketingsmedlem Nikolaj Villumsen (Ø), der har fulgt folkeafstemningen fra nærmeste hold i Athen. Han opfordrer EU til at respektere det græske valg.

»Den græske befolkning har været udsat for en helt ekstrem skræmmekampagne fra EU. Det hører ingen steder hjemme, men er desværre bare endnu et eksempel på, at den politiske elite i Bruxelles ikke respekterer befolkningernes ret til at sige fra over for EU,« siger politikeren fra Enhedslisten i en skriftlig kommentarer.

»Nu må afpresningen stoppe, og EU bør indlede seriøse forhandlinger med den græske regering. Der er behov for at finde en realistisk løsning på krisen, som sikrer en bæredygtig økonomisk udvikling og afhjælper den humanitære krise, der har ramt Grækenland,« siger Nikolaj Villumsen.

Hos Alternativet kalder politisk ordfører Rasmus Nordqvist (Å) folkeafstemningen for en »sejr for demokratiet over den neoliberale nedskæringspolitik«. Han efterlyser en helt ny økonomisk tænkning.

»EU skal lære af den græske folkeafstemning og finde en ny og bedre løsning, der udspringer af en helt anden måde at tænke økonomi på. For eksempel var det jo alt andet end benhårde besparelser, der hjalp USA ud af den store depression, og IMF har selv advaret imod austerity-politik,« siger han.

Han betegner kreditorernes reformkrav til grækerne som de rene »dummebøder«, og han noterer sig det paradoksale i, at Europa rejste sig fra økonomisk ruin efter Anden Verdenskrig på grund af massiv økonomisk hjælp, primært fra USA.

»EU må vågne op, indse deres fejlslagne politik, og sørge for, at grækerne nu får den hjælp til genopbygning, som situationen længe har kaldt på,« siger Rasmus Nordqvist.