Soldaters efterladte kritiserer regeringen for at løbe fra ansvaret ved nedlæggelsen af Irak- og Afghanistankommissionen. Enhedslisten bakker op om kritikken.

Enhedslisten bakker op om det ønske, flere efterladte til de faldne soldater i Afghanistan og Irak har. Nemlig at få genåbnet Irak- og Afghanistankommissionen.

På Flagdagen for Danmarks udsendte soldater, savner efterladte svar på spørgsmål om krigene i Afghanistan og Irak, og i Jyllands-Posten fortæller de, at de mener, Venstre-regeringen flygter fra ansvaret ved at nedlægge kommissionen.

»Det er en meget vigtig kritik, de efterladte kommer med her. Jeg synes, virkelig regeringen burde være sit ansvar voksent og lytte til kritikken fra de her mennesker,« siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm (Ø).

Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag om at genoprette kommissionen, og forsvarsordføreren understreger, at det ikke er for sent at genoptage kommissionsarbejdet.

»Vi skylder en ordentlig undersøgelse af Danmarks krige i Irak og Afghanistan. Det er det eneste, der er demokratisk ansvarligt,« siger hun.

I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen er tilstrækkeligt belyst. I Deadline på DR2 sagde vært Martin Krasnik dog for nyligt til justitsminister Søren Pind (V), at spørgsmålene kommissionen skulle svare på, simpelthen ikke er belyst. Til det svarede Søren Pind:

»Men så er det jo godt, vi har en dygtig presse og kritiske journalister og forskere, som over de næste mange år vil kaste sig over det.«

Det svar finder Eva Flyvholm yderst utilstrækkeligt.

»For det var en del af kommissionens arbejde at afhøre politikere og andre centrale personer under vidneansvar, Det er usmageligt, at Venstre lukker ned for, at det kan komme til at ske. Derudover er der en lang række dokumenter, som ikke er offentlig tilgængelige nu,« siger hun og pointerer altså, at kommissionen har helt andre muligheder for at undersøge sagen end journalister.

Til Jyllands-Posten siger Henrik Zacharias Nielsen, der i 2009 mistede sin søn, Rune Westy Zacharias Nielsen, i krigen i Afghanistan:

»Vi sender vores børn derned, og nogle af os får dem hjem i kister. Det må vi tage konsekvensen af. Og når så politikerne skal stå til ansvar, kryber de i skjul.«

Forsvarsminister Carl Holst (V) svarer i en skriftlig kommentar, at kritikken fra de efterladte »rører« ham og gør »et stort indtryk«, men at lukningen af kommissionen fastholdes, skriver Jyllands-Posten.