Onsdag er det en uge siden statsminister Helle Thorning-Schmidt udskrev valg til Folketinget, og kandidaterne er ude i landet, hvor de fører valgkamp og forsøger at vinde vælgernes tillid og ikke mindst deres stemmer.

Søs Marie Serup, BTs politiske kommentator, vurderer, at Helle Thorning Schmidt og Socialdemokraterne har klaret sig bedst i valgkampens første dage.

»Uffe Elbæk og Alternativet er også kommet forbavsende godt fra start. Selv om Elbæks performance efterlader noget tilbage at ønske på partilederniveau, så har effekten været høj,« siger Søs Marie Serup.

Læs også:

Hun deler partierne op i fire kategorier, og lige i halen på Alternativet og Socialdemokraterne er Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti.

»Det er lykkedes for dem at holde fokus på egne mærkesager og være relativt offensive, men de er også afslappede i rollen. Der er plads til humor, der er plads til drilleri, og der er plads til politiske angreb, men uden at det bliver skingert,«  siger den politiske kommentator.

Ifølge hendes vurdering ligger Venstre, Liberal Alliance og De Radikale næstsidst, mens Det Konservative Folkeparti og Kristendemokraterne skraber bunden.

Læs også:

Hvem har lavet valgkampens største fejl?

»Det er nemt at sige Løkke og hele den her Panorama-sag, men på den lange bane er det spørgsmålet, om ikke Morten Østergaards meldinger om for eksempel boligskat og udlændinge i den fulde valgkampslængde kan gå hen og blive dyrest. Man skal huske, at det er sket med vilje, det er Løkkes Panorama-problemer ikke.«

Hvad er valgkampens største genialitet?

»Jeg synes ikke, at der har været nogle store, strategiske genialiteter endnu, men der har været en masse små, fine detaljer. Ida Aukens valgvideo er for eksempel et meget elegant drilleri. Socialdemokraternes evne til lynhurtigt at lancere en webkampagne under sloganet 'Der gik vist panorama i den', stort set samtidig med at Helle Thorning sagde det i den første duel, er også et godt eksempel.«

Læs også:

Hvad er valgkampens største overraskelse?

»Det er ikke, at det er blevet så tæt, som det er nu, for det havde jeg forventet. Men jeg havde ikke forventet, at det ville ske så tidligt, som det er nu. Jeg havde nok forventet, at det ville være i den sidste uge af valgkampen, at meningsmålinger ville stå så tæt, som de gør nu.«

Hvad er valgkampens største fuser?

»Det er nok forkert at kalde det en fuser, for det er en fuser med succes. Men Kristian Thulesen Dahl er ikke trådt i karakter endnu, som den utrolig skarpe debattør, jeg ved, han er. Han var rigtig god i TV2s debat på Kronborg i går (tirsdag, red.), og det er det, jeg godt kunne tænke mig at se noget mere af fra ham, for så er han nærmest ubesejrelig.«

Hvis valgkampen var et hestevæddeløb, tror du så Løkke har hesten til at ride feltet op, selvom han er bagud?

»Jeg vil hellere sammenligne det med Formel 1. For det handler også om at disponere ressourcerne i tanken, og man skal afgøre, om man skal tanke en eller to gange undervejs. Jeg tror, Venstre havde en plan om at komme stærkt fra start, og den er i hvert fald ikke lykkedes. Jeg tror også, at Socialdemokraterne er oppe i et tempo, hvor det hvis de er heldige bliver det selvforstærkende, og hvis de er uheldige så løber de tør for kræfter på de sidste kilometer. Og det er et farligt tidspunkt. Det er set før.«