Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen nægter at have presset embedsmænd for Irak-krigens juridiske grundlag. Men forklaringen bag er »sølle«, mener Enhedslistens forsvarsordfører.

I programmet »Vi ses hos Clement« på DR1 onsdag kunne tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen »fuldstændig afvise« at have medvirket til at presse embedsmænd til at udarbejde det juridiske notat, som Folketinget efterfølgende baserede sin godkendelse af den danske deltagelse i Irak-krigen på.

»Man kan ikke bare bestille et bestemt udfald. Det er faktisk en nedvurdering af danske embedsmænds kvalitet og professionalisme, hvis man tror, man bare kan bede om et bestemt resultat,« sagde Anders Fogh Rasmussen ifølge dr.dk.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), har tidligere opfordret Fogh til at »komme ud af busken«. Han mener dog stadig ikke, han har fået en afklaring.

»Jeg håber da, at Anders Fogh har fået et bedre forhold til sandheden, siden han i Folketinget påstod, at Saddam Hussein havde kemiske våben, og at man dermed kan tro på hans udtalelser i går (onsdag, red.). Men grundlæggende vil jeg sige, at han kommer med en meget sølle forklaring, og jeg synes ikke, det er holdbart at skubbe embedsmændene foran sig, når man er tidligere statsminister og ansvarlig for, at Danmark er gået i krig,« siger Nikolaj Villumsen.

Beskyldningerne mod Fogh kommer fra embedsmænd, der var med i processen omkring godkendelsen af den danske deltagelse i Irak-krigen i 2003. De udtaler sig anonymt om sagen i den cavlingprisvindende journalist og forfatter Jesper Tynells bog »Mørkelygten«, der udkom midt i oktober.

»Hvis sandheden skal frem, er det helt afgørende, at vi får resultatet af Irak-Afghanistan-kommissionen. Den er jo blevet nedsat for blandt andet at kigge på, om det folkeretslige grundlag i Irak-krigen i 2003 var i orden. Og meget tyder jo på - med de udsagn der har været fra embedsmændene i Jesper Tynells bog - at der simpelthen var tale om politisk pres og politisk bestillingsarbejde og dermed bevidst vildledning af Folketinget. Derfor vil jeg også kraftigt opfordre de pågældende embedsmænd til at melde sig til kommissionen,« siger Nikolaj Villumsen.

Den regeringsnedsatte Irak-Afghanistan-kommission er i øjeblikket ved at undersøge på hvilket grundlag, regeringen i 2003 besluttede at sende danske soldater til Irak. Kommissionens redegørelse skal være færdig i 2017.

»Hvis det viser sig, at Anders Fogh eller andre pressede danske embedsmænd til at vildlede Folketinget, så vil jeg da klart opfordre Folketinget til at indlede en rigsretssag mod dem,« siger Enhedslistens forsvarsordfører.