I juli måned er der kommet markant færre asylansøgere til Danmark, viser nye tal. Udviklingen overrasker de danske myndigheder.

Der kan være spæde tegn på, at asyltilstrømningen mod danske grænser er aftagende.

Ifølge Jyllands-Posten viser nye tal, at der i juli måned i år kom markant færre asylansøgere sammenlignet med samme måned sidste år.

I juli 2014 blev der registreret 1.733 asylansøgere, mens tallet for juli år lander et sted et mellem 1.000 og 1.1000.

Det er i så fald første gang i over et år, at kurven ser ud til at knække.

Udviklingen kommer på trods af, at flygtningestrømmen mod de europæiske grænser generelt ikke menes være aftagende. Af samme grund er man overrasket hos Røde Kors, der tager imod asylansøgere på dansk jord og leder landets asylcentre.

»Vi har beredskabet klar med tanke på, hvordan situationen var i juli sidste år, men antallet af indrejste har endnu ikke givet os sved på panden,« siger asylchef Anne la Cour Vågen til Jyllands-Posten.

Også hos Rigspolitiet har man svært ved at give et kvalificeret bud på, hvorfor færre flygtninge fra lande som Eritrea, Syrien og Somalia søger mod Danmark.

»Hvis man ser på udviklingen sidste år, det antal mennesker, der kommer over Middelhavet nu, og de kriser, der er internationalt, kan jeg godt være en lille smule forundret over, at tallene er, som de er i Danmark i øjeblikket,« siger Richard la Cour til Jyllands-Posten.

Faldet sker godt en måned efter, at regeringen strammede vilkårene for asylansøgere herhjemme. Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth (V), siger dog til Jyllands-Posten, at det er for tidligt at konkludere, hvorvidt stramningen kan forklare, at færre asylansøgere kom til Danmark i juli.