På fire år er antallet af unge, der søger hjælp i æresrelaterede konflikter, mere end fordoblet. Integrationsministeren opfordrer de unge til at gøre mere oprør mod den sociale kontrol.

På fire år er antallet af unge med indvandrerbaggrund, der søger hjælp i såkaldte æresrelaterede konflikter, mere end fordoblet. Det viser tal fra Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) ifølge Jyllands-Posten.

Mens der i 2009 var 440 henvendelser, så var tallet i 2013 steget til 1.146.

Henvendelserne fra de unge kan blandt andet handle om frygt for voldelige overgreb, fordi de har krænket familiens ære ved eksempelvis at have en kæreste før ægteskabet. Andre frygter at blive sendt på en såkaldt genopdragelsesrejse i deres oprindelsesland.

»Der er stadig en hel del familier i indvandrermiljøer, der reproducerer disse tanker og holder fast i de stærke æresbegreber,« siger Susanne W. Fabricius, der er leder af rådgivningen i LOKK, til Jyllands-Posten.

Integrationsminister Manu Sareen (R) opfordrer de unge til at gøre mere oprør mod social kontrol. Han opfordrer samtidig lærere, pædagoger og andre, der er i kontakt med truede unge, til at gribe ind og indberette det til kommunen.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at et patriarkalsk æreskodeks skal bestemme over unge menneskers liv,« siger ministeren til avisen.

Han peger også på, at regeringen har flere initiativer på vej på området. Blandt andet vil man efter påske begynde at skabe overblik over, hvor mange der bliver sendt på genopdragelsesrejser. De oplysninger ligger i dag i forskellige registre.

Sidste år oprettede Udenrigsministeriet i alt godt 30 enkeltsager, som omhandlede genopdragelsesrejser, efterladte ægtefæller og børn samt tvangsægteskaber i udlandet.

Professor Garbi Schmidt fra Roskilde Universitet, som har forsket i tvangsægteskaber, efterlyser mere hjælp til unge, som er blevet tvangsgift i udlandet. Det sker på baggrund af, at Jyllands-Posten mandag kan fortælle om en jordansk kvinde, der som 15-årig blev sendt ud af Danmark, fordi hun havde en dansk kæreste, og som blev tvangsgift i Jordan med en 30 år ældre voldelig mand.

Hun er flygtet tilbage til Danmark, men her har hun fået afslag på opholdstilladelse og skal udrejse til Jordan.

Integrationsminister Manu Sareen vil ikke kommentere den konkrete sag.