Man bør diskutere de grønlandske og færøske folkevalgtes indflydelse på dansk politik og måske overveje en ændring af grundloven, lyder det fra et færøsk folketingsmedlem, som bakkes op af forsker.

Selv om de fleste love, som vedtages i Folketinget, slet ikke vedrører hverken Grønland eller Færøerne, kan de færøske og grønlandske medlemmer alligevel stemme. Derfor mener folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra Javnadarflokkurin, det færøske socialdemokrati, at man bør overveje en ændring af grundloven, skriver Jyllands-Posten.

»Grundlæggende har vi kun fælles udenrigs- og forsvarspolitik, og derfor er arbejdet i Folketinget kun af begrænset relevans for os medlemmer fra Færøerne og Grønland. Det er også derfor, at vi holder så lav profil. Når Danmark ikke blander sig i færøske forhold, ville det være mærkeligt, hvis vi blandede os i forhold, som danske skatteydere - og ikke skatteyderne på Færøerne - skal betale for,« siger han til Jyllands-Posten.

Også valgforsker ved Københavns Universitet, Lars Bille, mener, at der er grund til at diskutere de grønlandske og færøske folkevalgtes indflydelse på dansk politik.

Meget tyder lige nu på, at de nordatlantiske medlemmer kan få afgørende indflydelse på, hvem der bliver statsminister, skriver Jyllands-Posten.