Regeringen, de øvrige borgerlige partier og Socialdemokraterne er endnu ikke lykkedes med at forhandle en aftale om udlændingestramninger på plads. Flygtningelandsbyer skiller parterne ad.

Aftalen om en række stramninger på asyl- og udlændingeområdet lader vente på sig.

Regeringen, de øvrige partier i blå blok og Socialdemokraterne er således ikke lykkedes med at lande en aftale torsdag middag, hvilket ellers var ventet.

Det er spørgsmålet om statsligt drevne flygtningelandsbyer, der skiller parterne ad.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil have regeringen til at forpligte sig til, at flygtningelandsbyerne etableres for at aflaste kommunerne, men regeringen vil først have undersøgt, om det kan betale sig.

»Det er afgørende vigtigt for os, at vi samtidig med, at vi beskytter dem, der har behov for beskyttelse, sikrer, at hverdagen og virkeligheden fungerer. Derfor skal kommunerne aflastes,« siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen (S), på vej ud fra forhandlingerne.

Det er Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, der står fast på, at der skal etableres flygtningelandsbyer, og kravet skal ifølge de to partier ses i lyset af den aktuelle tilstrømning af asylansøgere og flygtninge.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), understreger, at »vi skal være sikre på, at de kommer«.

»Vi synes, det er meget vigtigt, at vi får de her statslige flygtningelandsbyer - barakbyer om man vil. Kommunerne har brug for et pusterum,« siger han.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) understreger, at regeringen bestemt ikke er afvisende over for idéen om flygtningelandsbyer. Det er bare afgørende at få undersøgt mulighederne først, siger hun.

»Det er ikke fordi, at vi ikke vil etablere flygtningelandsbyer. Vi vil etablere dem, hvis det er fornuftigt, og det er godt,« siger Inger Støjberg og retter en kritik af sine forhandlingspartnere:

»Det, der er ærgerligt, det er, at der er en markant opstramning på udlændingeområdet, der kommer til at vente på sig, fordi Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti ikke vil vente nogle måneder på, at vi får det undersøgt.«

Regeringen har under forhandlingerne også foreslået, at flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus fremover skal vente tre år på at få familiesammenføring. I dag skal flygtninge som udgangspunkt vente et år på at få deres familie hertil - en regel, der blev indført af den tidligere SR-regering.

Inger Støjberg har tidligere erkendt at netop den del af aftalen går »til kanten« af de internationale konventioner, og at det er regeringen villig til for at stramme op på familiesammenføringsområdet.

Peter Skaarup siger på vej ud fra forhandlingerne, at han »forventer«, at de strammere regler for familiesammenføring vil være med i en eventuel aftale.