Aldrig har Helle Thorning-Schmidts troværdighed været vurderet højere i Berlingskes troværdigheds- og karismamåling. Selv de blå vælgere vurderer hendes troværdighed til at være lige så høj som Lars Løkke Rasmussens.

Kort før valgkampen for alvor skydes i gang, kan statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) glæde sig over, at hendes troværdighed er tordnet i vejret siden september sidste år. Faktisk har den aldrig været højere. Det viser Gallups halvårlige måling af toppolitikernes troværdighed og karisma. På en skala fra 0 til 100 er vurderingen af Thorning-Schmidts troværdighed steget fra 58 til 74 på bare syv måneder. Samtidig er hendes rival til statsminister­posten, Lars Løkke Rasmussens (V), troværdighed fortsat i bund. Det skriver B.dk.

Læs også:

»Det er ret enestående, at Helle Thorning-Schmidt på så kort tid har kunnet stige til det niveau,« siger professor i statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

Han vurderer, at stigningen først og fremmest skyldes de kampagner, som Socialdemokraterne har ført direkte med fokus på Helle Thorning-Schmidts person siden nytår. Der har været kampagnen med »Det Danmark du kender« i forlængelse af nytårstalen og kampagnen med indvandrere, som skal arbejde, når de kommer til Danmark. Og så har statsministeren haft mulighed for at tale til hele befolkningen i forbindelse med terrorangrebet i København og Dronningens­ fødselsdag.

»Der sker også det, at danskerne bliver nødt til at vælge side i takt med, at valget nærmer sig. En høj bedømmelse af Helle Thorning-Schmidt er også et resultat af, at vurderingen af Lars Løkke Rasmussen er i bund. Der er et element af forbundne kar mellem de to,« siger Kasper Møller Hansen.

Læs også:

Målingen af troværdighed og karisma er foretaget blandt 1.586 danskere og stykket sammen af 20 forskellige dimensioner af vælgernes opfattelse af de to begreber. Berlingskes­ måling er dermed den mest grundige af sin art i Danmark­.

Lars Løkke Rasmussens troværdighed er i vælgernes øjne faldet yderligere siden september sidste år – fra 22 til 17. Vurderingen af Venstres statsminister­kandidat har dermed ikke rettet sig oven på sagen om hans indkøb af tøj med videre på Venstres regning sidste forår. Tværtimod ser det ud til, at hans troværdighed bliver ved med at dykke. Selv blandt vælgerne i blå blok vurderer man Løkkes troværdighed lavt. Her kommer han ind på en tiende plads efter socialdemokraten Mette Frederiksen (S) og SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF). De blå vælgere vurderer Løkkes troværdighed til 47 ud af 100. Samme score som de giver Helle Thorning-Schmidt. For syv måneder siden gav de blå vælgere Løkke Rasmussen scoren 63 og Thorning-Schmidt scoren 25.

Samtidig fastholder Venstres næst­formand, Kristian Jensen (V), sin andenplads i målingen – dog med et mindre fald fra 95 til 82 i troværdighed i forhold til for et halvt år siden, hvor han i danskernes øjne var næsten så troværdig som Kristians Thulesen Dahl (DF).

Læs også:

»Løkke har fået et gevaldigt hak i tuden, og det har ikke rettet sig. Kristian Jensen står meget stærkt som tronfølger i kulissen. Hvis Helle Thorning-Schmidt skulle genvinde magten, går der ikke mange uger, før han er en oplagt kandidat til at tage over,« vurderer Kasper Møller Hansen.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), erkender, at det ser sløjt ud med parti­formandens troværdighed.

»Det er ærgerligt og stemmer slet ikke overens med den Lars Løkke, jeg kender i min hverdag. Jeg tror, det har at gøre med den mediemølle, vi var igennem sidste forår. Det har sat sig,« siger hun.

Modsat glæder Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro (S), sig over målingen­.

»Mange kan godt se, at det begynder at gå den rigtige vej, og Helle Thorning-Schmidt har ikke været bange for at tage de svære beslutninger. Det har folk respekt for,« siger hun.

Læs også:

Gallups undersøgelse viser desuden, at den radikale leder, Morten Østergaards (R), stjerne er falmet betydeligt. Umiddelbart efter at han blev leder af partiet, steg vurderingen af ham til 90, men den er nu dykket til 57. Østergaard kommer kun ind på en niendeplads ud af de 16 toppolitikere, når det gælder troværdighed. Også vurderingen af den radikale leders karisma er faldet siden september sidste år, og han ligger nu kun to pladser fra bunden.

»Han har endnu ikke leveret på de slagkraftige radikale værdier, og det er en meget stor udfordring for partiet at få kørt ham i stilling som arvtager efter Margrethe Vestager. Det kommer til at gøre ondt,« siger Kasper Møller Hansen, som hæfter sig ved, at en personlig kampagne for Morten Østergaard for nogle måneder siden ikke ser ud til at have haft effekt, og at partiet står svagt i meningsmålingerne.

En tidligere radikal – lederen af Liberal Alliance, Anders Samuelsen (LA) – er fortsat den partileder, der har den laveste troværdighed. Endda overhalet af Alternativets leder, Uffe Elbæk (Å), som er med i Berlingskes måling for første gang. Til gengæld vurderes Samuelsens karisma højt. Han kommer ind på en tredjeplads efter Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) og Pia Kjærsgaard (DF), der igennem flere år har toppet karisma-listen.

»Liberal Alliance har meget kontante meldinger og klare mærkesager omkring skat med videre, og det er virkelig noget, der skiller vandene. Han rammes af partiets politik, som ikke deles af ret mange,« siger Kasper Møller Hansen

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, er for anden måling i træk øverst på listen over troværdighed, tilmed et stykke foran resten. Fra 2011 til 2013 var den plads reserveret til finansminister Bjarne Corydon (S). Derimod er vurderingen af DF-lederens karisma faldet en del, fra 53 til 40.

»Han er fantastisk til at formulere sin politik, så alle kan forstå det, uden at han lover noget. Han er en dygtig kommunikator, men lukrerer også på Lars Løkke Rasmussens krise,« siger Kasper Møller Hansen.

Enhedslistens politiske leder – lidt endnu <saxo:ch value="226 128 147"/> Johanne Schmidt-Nielsen, vurderes fortsat, ubestridt og i syvende måling i træk til at være Danmarks mest karismatiske politiker. Imens er vurderingen af Mette Frederiksens karisma faldet betydeligt i løbet af nogle målinger og yderligere efter, at hun er gået fra at være beskæftigelses- til justitsminister.

»Det er øretævernes holdeplads, og der har næsten kun været dårlig presse omkring hende, siden hun overtog posten som justitsminister,« siger Kasper Møller Hansen.

Kigger man frem på den forestående valgkamp, så vurderer han, at Socialdemokraterne fortsat vil sætte fuld tryk på promoveringen af Helle Thorning-Schmidt som person.

»Jeg tror gerne, hun vil tage mange TV-dueller med Løkke Rasmussen, mens Løkke måske har det lige modsat. Han vil hellere skubbe partiet foran sig,« siger professoren.