Ifølge anonyme embedsmænd blev et notat om det juridiske grundlag for Danmarks deltagelse i Irak-krigen bestilt »fra allerhøjeste sted«. Fogh må forklare sig, lyder reaktionen.

Det er vigtigt at få afklaret, om tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen gik uden om de formelle kommandoveje og gav embedsmænd i Udenrigsministeriet besked på at levere det juridiske grundlag for Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Det mener professor i forfatningsret på Københavns Universitet Jens Elo Rytter, skriver Information.

Spørgsmålet om grundlaget for deltagelsen i Irak-krigen er dukket op igen, efter anonyme embedsmænd i bogen »Mørkelygten« af journalist Jesper Tynell har tilkendegivet, at et afgørende notat om grundlaget var politisk bestillingsarbejde fra VK-regeringen.

En embedsmand er i bogen citeret for at sige, at efterspørgslen på notatet gik uden om Udenrigsministeriets formelle kommandoveje og kom »fra allerhøjeste sted«.

»Hvis det er tilfældet, har Anders Fogh Rasmussen et selvstændigt ansvar for, at Folketinget fik den opfattelse, at der var et juridisk grundlag for krigen, selv om embedsmændene anså det for stærkt tvivlsomt,« siger Jens Elo Rytter til Information.

Meldingerne blev ifølge embedsmanden i bogen mundtligt overleveret til jurister i Udenrigsministeriets Folkeretskontor, hvor notatet blev lavet.

Både SF og Enhedslisten mener, at den tidligere statsminister skal forholde sig til påstanden.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Anders Fogh Rasmussen.