Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen afviser beskyldningerne om, at han i 2003 skulle have bestilt en godkendelse af den danske deltagelse i Irak-krigen.

Hidtil har Anders Fogh Rasmussen hverken villet be- eller afkræfte beskyldningerne om, at han som statsminister i 2003 skulle have presset jurister i Udenrigsministeriet til at udarbejde det juridiske notat, som Folketinget efterfølgende baserede sin godkendelse af den danske deltagelse i Irak-krigen på. Indtil nu.

Onsdag aften var Fogh gæst i »Vi ses hos Clement« på DR1, og her kunne han »fuldstændig afvise« at have medvirket til at presse embedsmænd for krigens juridiske grundlag.

»Man kan ikke bare bestille et bestemt udfald. Det er faktisk en nedvurdering af danske embedsmænds kvalitet og professionalisme, hvis man tror, man bare kan bede om et bestemt resultat,« sagde Anders Fogh Rasmussen ifølge dr.dk.

Beskyldningerne mod Fogh kommer fra embedsmænd, der var med i processen omkring godkendelsen. De udtaler sig anonymt om sagen i den cavlingprisvindende journalist og forfatter Jesper Tynells bog »Mørkelygten«, der udkom midt i oktober.

Siden har blandt andet SF og Enhedslisten opfordret Anders Fogh Rasmussen til at »komme på banen« og »ud af busken«.

Den regeringsnedsatte Irak-Afghanistan-kommission er i øjeblikket ved at undersøge på hvilket grundlag, regeringen i 2003 besluttede at sende danske soldater til Irak. Kommissionens redegørelse skal være færdig i 2017.