Forholdet mellem Enhedslisten og finansminister Bjarne Corydon er aldrig været hjerteligt. Men nu har Enhedslisten meldt decideret krig. Hvis ikke Bjarne Corydon udleverer de fortrolige papirer i Dong-sagen til finansudvalget vil Enhedslisten forsøge at vælte ham.

»Det her er så vigtigt, at det er selve Folketinget som demokratisk institution, der er på spil. Nu handler det om Dong-salget, men senere kan der komme andet i spil, for eksempel salg af Danske Spil, TV2 eller måske DSB. Derfor er vi nødt til at være sikre på, at Folketinget får adgang til alle dokumenter,« siger Frank Aaen.

Truslen om en ministerstorm mod Bjarne Corydon er en alvorlig optrapning af den langvarige konflikt mellem ham og store dele af Folketinget. Enhedslisten mangler dog støtte fra Venstre til et mistillidsvotum. Men får man det, vælter Enhedslisten ikke kun finansministeren, men hele regeringen. Og så får vi valg.

Striden handler om, at Folketingets Finansudvalg kræver at se alle de indkomne bud på Dong-aktierne. Kun på den måde kan man kontrollere, at staten gjorde den bedste handel, da man solgte til den kontroversielle amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Bjarne Corydon nægter kategorisk at bøje sig for kravet.

Han mener, at finansudvalget er hullet som en si. Hvis private investorer ikke kan byde på statslige selskaber i fuld fortrolighed, skader det landets interesser, lyder hans argument.

Den begrundelse har Folketingets Præsidium imidlertid kaldt uacceptabel. Præsidiet erkender også, at man ikke har magtmidler til at tvinge Corydon til at gøre noget han ikke vil.

Samtidig indgik Dong i sidste uge forlig med den tidligere medarbejder Jacob Baruël Poulsen, i folkemunde kaldet ‘Barylen’. Han fik et stort, tocifret millionbeløb af Dong, som dermed undgik en lang og opslidende retssag, der kunne have givet offentligheden indblik i hele processen.

Enhedslisten kører parløb med Dansk Folkeparti og har kaldt ministeren i samråd 2. juni.

»Corydon har ret i, at det da er sket, at der er blevet lækket fortrolige oplysninger. Men det er noget sludder. Jeg er vant til at håndtere en mængde fortrolige dokumenter hver dag og er aldrig blevet taget i at udlevere noget. Hvis du vidste, hvad jeg har liggende af fortroligt materiale på mit bord lige nu,« siger Frank Aaen.

Formand for Folketingets Finansudvalg, Camilla Hersom (R) vil bakke Corydon op. Hun har dog aldrig selv oplevet, at der er ting, der er blevet lækket fra udvalget.

»Men jeg vil også gerne tilføje, at jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt, hvis det sker. Folketinget skal kunne håndtere fortrolige oplysninger, og med fortrolige oplysninger menes der jo fortrolige oplysninger. Men i den periode, jeg har siddet i Folketinget siden 2011, kan jeg da huske sager fra andre udvalg, hvor fortrolige rapporter pludselig er kommet i mediernes hænder. Det er jo undergravende for alting,« siger Camilla Hersom (R).

Hvis Corydon fortsat nægter at udlevere dokumenterne efter samrådet 2. juni, så har Aaen planen klar.

»Lad os nu lige se, hvordan samrådet går. Men i princippet skal vi så ud og undersøge, om vi kan skaffe flertal for en mistillidsdagsorden til ministeren. Der vil vi få brug for blandt andet Venstres stemmer, og dem kender vi, når vi er helt fremme ved målstregen. Men jeg kan da høre, at de er enige i, at Corydon bør udlevere papirerne,« siger Aaen.

Han afviser, at Enhedslisten har en underliggende dagsorden om at presse statsministeren til at udskrive valg før Enhedslistens årsmøde 5.-7. juni.

Det vil nemlig få to konsekvenser: For det første vil Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen få mulighed for at stille op til det kommende valg og hun hev trods alt 47.000 personlige stemmer hjem ved valget i 2011. For det andet vil det sætte proceduren med mistillidsvotum til Corydon i bero.

»Det her har intet med vores forhold til Corydon at gøre og heller ikke med valgkampen. Det handler om princippet, og princippet er vigtigere end ministeren,« siger Frank Aaen.

Han får ikke overraskende støtte fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der blev spurgt, hvad han mener om, at Enhedslisten vil gå efter et mistillidsvotum til finansministeren, hvis det bliver nødvendigt.

»Jeg er begejstret. Det er på tide, at Enhedslisten træder i karakter,« siger Kristian Thulesen Dahl til TV2News.

Det har på trods af adskillige henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres finanspolitiske ordfører, Peter Christensen.