»Vi reagerer for langsomt. Sanktionerne er ikke tydelige nok. Derfor er der mange, der i dag er ligeglade.«

Sådan lyder den kontante udmelding fra justitsminister Mette Frederiksen (S), der for første gang løfter sløret for indholdet i et nyt regeringsudspil, der skal sikre en hårdere kurs mod unge kriminelle. Og samtidig agere direkte modsvar til den borgerlige opposition, der går til valg på en lavere kriminel lavalder og en ny ’ungdomsdomstol’.

Vil styrke politiets muskler

»Vi har i dag boligområder i hele landet, hvor der er utryghed, og hvor der er unge, der synes, de skal have lov til at bestemme, hvad man kan og ikke kan. Det skal vi simpelthen ikke acceptere,« siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Læs også:

Justitsministeren vil handel med hash og hårde stoffer på gader, stationer og i boligområder til livs og betegner det som ’et kæmpe problem’, da gadehandel både skaber utryghed for borgere i hele landet og samtidig i høj grad er begyndelsen på en kriminel løbebane for udsatte unge i Danmark. Derfor lægger regeringen nu op til styrke politiets muskler på gadeplan.

Helt konkret skal loven ændres, så politiet i fremtiden får lettere ved at forbyde unge kriminelle og gadepushere at befinde sig i belastede byområder. Et nyt, skærpet ’zoneforbud’ skal altså give politiet mulighed for at forbyde tidligere straffede ophold i bestemte bydele, uden ’at der stilles yderligere krav til den konkrete udviste adfærd’, som det fremgår af udspillet.

Læs også:

»I dag skal der foreligge en vurdering af, at man har en direkte og synlig adfærd, der giver problemer, før politiet kan tvinge folk væk fra bestemte områder. Det, vi lægger op til, er, at alene en persons tilstedeværelse er nok,« forklarer Mette Frederiksen til Berlingske.

Kritik fra eksperter

Flere eksperter kritiserer dog over for Berlingske regeringens forskag.

Juraprofessor ved Københavns Universitet Eva Smith siger til avisen:

»Det er jo en uskik, hvis man ud over en straf pålægger særlige restriktioner efterfølgende, uden at der er bevis for, at man rent faktisk har lavet noget ulovligt. Hvorfor ikke vende det om og idømme folk et zoneforbud i stedet for fængsel i de tilfælde, hvor man bliver dømt for eksempelvis narkokriminalitet.«

Læs også:

Ifølge regeringens udspil skal unge kriminelle helt ned til 15 år kunne forbydes adgang til områder, som politiet ikke mener, de bør have lov at færdes i. Overholder man ikke et zoneforbud, kan det straffes med op til 40 dages ubetinget fængsel, hvis det sker gentagne gange.