Sagen om regeringsleder Aleqa Hammonds påståede misbrug af offentlige midler har chokeret grønlænderne og sendt deres tillid til politikerne i bund, siger et grønlandsk folketingsmedlem.

Den grønlandske bilagsskandale har rystet befolkningen i landet og skadet folkets tillid til de folkevalgte.

Sådan lyder vurderingen fra Johan Lund Olsen (IA), medlem af Folketinget for venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit. Han mener, at regeringslederen Aleqa Hammond (Siumut) bør drage konsekvensen af, at hun beskyldes for at have brugt offentlige penge privat, og trække sig.

»Det er fuldstændig kaotisk, og det er helt uacceptabelt, det der sker. Vi kan ikke have en regeringsleder, der omgås regler og love. Hun burde selv indse, at lovbrud er lovbrud. Befolkningens tillid til Landstinget og regeringen er på frysepunktet. Alle er i dybt chok og meget forundrede over, at vi har en regeringsleder, der ser bort fra reglerne,« siger han.

»Jeg kan ikke se, at Aleqa har en politisk fremtid for sig. Hun har splittet landet og forværret forholdet til Danmark. Det kan vi ikke være tjent med,« siger Johan Lund Olsen.

Det er fortsat uklart, om Grønland skal have en ny regering eller om Siumut kan fortsætte ved magten, efter regeringspartneren Atassut har trukket sig i protest mod Aleqa Hammond. Men står det til IA, skal der et nyvalg til, lyder det fra folketingsmedlemmet.

»Det er svært at sige, hvad der sker, lige nu. Jeg tror, at vi får en samlingsregering bestående af de to største partier, Siumut og IA. Men jeg foretrækker, at luften bliver renset, for befolkningen har mistet tilliden til folkestyret. Der er en voldsom politikerlede, som er demoraliserende for hele samfundet,« forklarer han.

Johan Lund Olsen frygter, at bilagssagen vil skade Grønlands ry og forholdet til Danmark. Det vil være særligt kritisk, fordi Grønland i forvejen er plaget af en hård økonomisk krise, mener han.

»Grønlands omdømme rundt omkring i verden er på lavpunktet. Samtidig er vores økonomi på vej mod afgrunden, derfor duer det ikke med sådan en regeringsførelse.«

»Regeringen vil ikke gennemføre de nødvendige reformer. For tre år siden kom Det Økonomiske Råd med en række anbefalinger om, at man er nødt til at igangsætte reformer på bolig- og socialområdet samt flere andre områder, hvis man skal redde Grønlands økonomi. Men det har man bare set bort fra,« siger Johan Lund Olsen.