Dansk Byggeri og Dansk Arbejdsgiverforening siger nej til kædeansvar, men håndværkerforeningerne i København og Aarhus ser det som en gevinst for lokale håndværkere.

Mens politikerne på Christiansborg strides om at indføre kædeansvar ad lovgivningens vej, har flere af landets største kommuner frivilligt indført princippet, når de sender byggeopgaver i udbud.

Og modsat Dansk Byggeri og Dansk Arbejdsgiverforening er håndværkerforeningerne i København og Aarhus positive over for kædeansvar, der gør en hovedentreprenør ansvarlig for, at underentreprenører overholder spillereglerne på det danske arbejdsmarked.

»I stedet for at sætte os hen i et hjørne og være sur over, at man laver klausuler og kædeansvar, så vælger vi at have en positiv tilgang og sige: Hvis vi kan fjerne de økonomiske bindinger i det, så er der meget i kædeansvar, som vil være gavnligt for små og mellemstore virksomheder. Det er jo ikke lavet for at genere os, men for at hjælpe os,« siger formand for Aarhus Håndværkerforening, Søren Dyhr.

Byrådet i Aarhus indførte kædeansvar sidste år, og det betyder, at en entreprenør, som byder ind på en byggeopgave hos kommunen, er ansvarlig for, at løn- og arbejdsvilkår overholdes hele vejen gennem kæden af underentreprenører.

»Det er for tidligt at måle effekten af kædeansvar, men jeg tror på, at det på sigt kan være en fordel og sikre fair konkurrence. Og hvis lokale entreprenører får opgaven, så er der også større chancer for flere praktikpladser,« siger Søren Dyhr.

Også Københavns Håndværkerforening har taget positivt imod kommunens indførelse af kædeansvar.

»Det kan være problematisk, hvis det ikke er skruet ordentligt sammen. Men lavet rigtigt kan det være med til at sikre, at virksomheder tager et socialt ansvar, og at man får flere lærlingepladser,« siger næstformand i hovedstadens håndværkerforening, Per Vangekjær.

Hos brancheorganisationerne Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Byggeri er man derimod ikke begejstret for konceptet om kædeansvar.

»Hvis et af vores medlemmer udfører et stykke arbejde, så kan man være sikker på, at virksomheden har overenskomst og er omfattet af et fagretsligt system, og så er der ingen grund til at bruge klausuler,« siger direktør i Dansk Byggeri, Peter Stenholm.

I Enhedslisten er ordfører i spørgsmål om social dumping, Finn Sørensen (Ø), tilhænger af lovgivning om kædeansvar.

»Kædeansvar er et stærkt våben i kampen mod misbrug af udenlandsk arbejdskraft, sort arbejde og anden form for fusk. Så længe der ikke er en god forklaring på, hvorfor man ikke vil lave lovgivning, der pålægger kommuner, regioner og statslige virksomheder at indføre kædeansvar, så bliver vi ved med at presse på,« siger Finn Sørensen, der venter at kræve kædeansvar indført ved lov i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger med regeringen.

Men han skal ikke glæde sig for tidligt, siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S).

»Kædeansvar er en god idé, men det skal være op til kommunerne, hvordan de bruger det. Næsten alle kommuner har i dag en eller anden form for arbejdsklausuler, og det bekræfter mig i, at kommunerne har hørt de politiske signaler fra Christiansborg,« siger Leif Lahn Jensen.