En nystiftet erhvervsklub med en hemmelig medlemsliste skal give erhvervsfolk særlig adgang til Liberal Alliance mod betaling. Konceptet møder kritik fra flere sider. Liberal Alliance forventer at slå sin egen millionrekord i pengeindsamling ved det kommende valg.

Liberal Alliance ser ud til at gå særdeles ­velpolstret ind i den kommende valgkamp.

Udover den årelange millionstøtte fra Saxo Bank og adskillige større donationer fra danske virksomheder, har partiet nu besluttet at oprette en erhvervsklub, som partiet håber vil generere endnu et større penge­beløb til den kommende valgkamp, skriver Berlingske.

Partileder Anders Samuelsen (LA) har i denne uge udsendt et brev til 500 virksomhedsejere og -ledere og inviteret dem til at blive medlem af den nystiftede klub med titlen »Selskab for Liberale Visioner«. Prisen for et medlemskab er 15.625 kroner om året plus et indmeldelsesgebyr på 4.250 kroner inklusive moms. Til gengæld får de betalende medlemmer adgang til mindst fire møder om året og mulighed for »at indgå i en direkte dialog med politikere fra Liberal Alliance«, som det hedder i invitationen.

»Det er fordi, vi gerne vil nå at komme i kontakt med alle de virksomheder og ledere, som har lyst til at være i kontakt med os. Det andet formål er, at vi gerne vil være et åbent parti. Det tredje formål er selvfølgelig at skaffe støtte til partiets aktiviteter,« siger Per Mikael Jensen, der er rådgiver for Liberal Alliance og som sammen med Anders Samuelsen er hovedmanden bag partiets pengeindsamlingsaktiviteter forud for det kommende valg.

Ifølge LA-medlemmet Christian Engelsen, der er stifter af virksomheden Boardassure, stammer idéen om LA-erhvervsklubben fra ham. 30. marts sendte Engelsen en mail ud til 25-30 af sine bekendte, hvor han inviterede dem til at blive medlemmer af klubben, som han på daværende tidspunkt kaldte »Corporate Alliance«. Her skrev han blandt andet:

»Vil du have politisk indflydelse og samtidig være med til at sikre bedre rammevilkår for dansk erhvervsliv og din virksomhed?«.

»Jeg synes, det var mærkeligt, at partiet ikke havde en erhvervsklub som de andre store partier, for det er en effektiv måde at fundraise på. Derfor rettede jeg henvendelse til Per Mikael og Anders Samuelsen for at drøfte, om vi kunne starte sådan en erhvervsklub,« siger Christian Engelsen til Berlingske.

Per Mikael Jensen bekræfter, at Engelsen har været inde over processen, men tager afstand fra formuleringen om, at deltagelse i erhvervsklubben giver »politisk indflydelse« til medlemmerne.

»Det er ikke en formulering, som vi vil bruge,« siger LA-rådgiveren og fortsætter:

»Det er partiets ledelse, som fastsætter politikken. Men det er klart – når det er sagt <saxo:ch value="226 128 147"/> at hvis man går til et møde, hvor der er politikere til stede, så har du alt andet lige bedre mulighed for at komme med dit input. Derfor har du alt andet lige bedre mulighed for, at politikerne lytter til dig og forstår dig. Om de så handler ud fra det, er en anden business,« siger Per Mikael Jensen.

Liberal Alliance har adskillige gange talt for mere åbenhed om pengestrømmene i dansk politik, og netop i disse dage har Folketingets partier taget hul på forhandlinger om et mere gennemsigtigt partistøttesystem. At LA nu selv opretter en klub, hvor man i hemmelighed kan købe sig til adgang til partiets ledere, møder kritik fra flere sider. Særligt Dansk Folkeparti lægger ikke fingre i mellem­.

»Jeg synes, det er en ubehagelig loge-agtig ting, som er skabt til at foregå i det lukkede rum. Det, synes jeg, i høj grad kendetegner Liberal Alliance. Hvis det er det, de vil, og den måde, de vil drive politik på og få penge på, så synes jeg, at det er ubehageligt,« siger Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen (DF), og fortsætter:

»Hvad er det dog, der foregår i det parti? Hvor mange penge skovler de egentlig ind fra private? Jeg synes, at deres forbindelse til Saxo Bank er meget speciel. Hvor stor indflydelse pengene egentlig har, ved jeg ikke. Jeg synes bare, at det virker som en amerikaniseret form for tilskudsordning, som jeg ikke bryder mig om. I vores parti vil vi aldrig gøre sådan noget,« siger Søren Espersen.

Både Venstre, de Konservative og Socialdemokraterne opererer i dag med erhvervsklubber, der giver særlig adgang til toppolitikerne mod betaling. De Radikales gruppeformand, Camilla Hersom (R), mener, at der er tale om en skidt tendens for det danske­ demokrati.

»Jeg synes, det er trist, at dansk politik udvikler sig i den retning. Det bør ikke udvikle sig derhen, at det kræver en entré­billet for få adgang til at mødes med en toppolitiker ansigt til ansigt. Det vil være beklageligt og undergravende for den demokratiske samtale, hvis det fortsætter i den retning. Men det er lige så slemt, hvis det sker på tomandshånd uden om klubberne,« siger hun.

Liberal Alliance ser ikke nogen demokratiske problemer i konstruktionen og afviser kritikken af, at pengestærke vælgere får bedre adgang til politikerne end andre vælgere.

»Nej, det kan man ikke sige. Det er et netværk, hvor en stor del af værdien er, at man kommer til at mødes med andre erhvervsfolk, ledere og virksomhedsejere. Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll er i kontakt med tusindvis af mennesker. De er nemme at komme i kontakt med,« siger Per Mikael Jensen, som Liberal Alliance har besluttet skal udtale sig om sagen.

Spørgsmål: Men hvorfor så lade det koste knap 20.000 kroner at være med i sådan en klub?

»Fordi vi i den grad har brug for pengene for at gøre opmærksom på partiets politik,« siger Per Mikael Jensen.

I forhold til partiets størrelse er Liberal Alliance et af de partier i Folketinget, der de seneste år har haft allerflest penge til rådighed til markedsføring. Partileder Anders Samuelsen har ikke lagt skjul på, at hvis det ikke havde været for Saxo Bank og bankens medstifter Lars Seier Christensen, så var partiet måske aldrig kommet i Folketinget ved sidste valg.

Banken har siden partiets stiftelse doneret flere millioner kroner til Liberal Alliance, og selv om Lars Seier Christensen er flyttet til Schweiz spiller han stadig en rolle i partiet og skal atter i år holde tale på partiets landsmøde, som løber af stablen lørdag i København­.

Med årene har Liberal Alliance fået penge fra en bredere vifte af økonomiske støtter. Partiets reformpolitik tiltaler mange af de største spillere i erhvervslivet – Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og A.P. Møller Mærsk – for blot at nævne et par stykker. Alene i valgåret 2011 modtog Liberal Alliance 17,5 millioner kroner fra virksomheder og interesseorganisationer, hvilket er mere end 16 gange så meget, som partiet fik ind fra kontigentindtægter samme år.

Men partiet forventer ifølge Per Mikael Jensen at indkassere endnu flere penge fra private i forbindelse med det kommende valg:

»Ja, vi er ret heldige at have stor lydhørhed blandt folk i erhvervslivet,« siger han.

Hvor meget partiet har modtaget, hvem der støtter, og hvor meget Saxo Bank betaler til partiet, ønsker LA dog ikke at oplyse, før vælgerne skal sætte deres kryds næste gang.

Spørgsmål: Hvis I siger, at I er fortalere for åbenhed, hvorfor så ikke være åbne omkring, hvem der støtter jer?

»Fordi det må være en fælles sag for Folketingets­ partier at vedtage nye regler, hvor alle fortæller åbent om, hvad man modtager både direkte og indirekte,« siger Per Mikael Jensen.

En af dem, som ikke er bange for at fortælle, at han støtter Liberal Alliance økonomisk, er godsejer Johan Koed-Jørgensen fra Åkjær Gods syd for Odder. Han arbejder ihærdigt på at fjerne restriktioner for landbruget og er tilknyttet organisationen Bæredygtigt Landbrug, som blandt andet ønsker at få sænket­ landmændenes skatter­ og afgifter. Johan Koed-Jørgensen har de seneste år støttet Liberal Alliance med »plus-minus« 50.000 kroner om året og agter også at sende et beløb i retning af partiet forud for det kommende valg.

Det skyldes blandt andet, at partiets topfolk tager telefonen, når han ringer, forklarer han.

»Ellers ville jeg ikke gøre det. Du skal ikke tage fejl af mig. Jeg er meget kontant. Jeg bruger ikke fem minutter på noget, der ikke duer,« siger Johan Koed-Jørgensen.

Han har endnu ikke besluttet, hvor meget han vil indbetale til Liberal Alliance i år. Beløbet afhænger af »hvordan de opfører sig her til sidst«, som han formulerer det.

»Jeg gør ikke noget for ingenting. Jeg vil have noget ud af det. Jeg vil igennem med det, jeg vil. Det er ikke for sjov, jeg gør det. Jeg har nogle ting omkring landbruget, som, jeg mener, er nødvendige at gøre opmærksom på,« siger den østjyske godsejer og lægger an til afslutte samtalen.

»Nå, men nu kan du ikke få mere at vide fra mig i dag. Du har heller ikke betalt en smule for at komme til at snakke med mig. Det er for galt. Du skulle have været af med 500 kroner,« siger han og griner.