En ensidig kritik af Israel. Sådan lyder den israelske ambassadørs kommentar til, at udenrigsminister Martin Lidegaard varmer op til sanktioner mod Israel på grund af bosættelserne.

Kort tid før udenrigsminister Martin Lidegaards (R) første besøg i Israel er der på ny kurrer på tråden i det dansk-israelske forhold. Det skriver Berlingske.

»Jeg er ked af at se, at hr. Lidegaard kun ser på sagen fra én side. Situationen er mere kompleks og indviklet,« siger Israels ambassadør i Danmark, Barukh Binah, i en kommentar til den danske udenrigsministers trusler om at straffe Israel med sanktioner.

Ifølge Martin Lidegaard selv vil han diskutere mulige sanktioner med sine EU-partnere, hvis ikke Israel leverer i forbindelse med de forestående fredsforhandlinger med palæstinenserne. Forhandlingerne indledes onsdag i Cairo og er en opfølgning på våbenhvilen efter krigen i Gaza.

»Israel har iværksat en af de største bosættelser nogensinde. Det er et helt forkert signal, når håbet er, at våbenhvilen kan gå over i egentlige fredsforhandlinger med det mål at få en tostatsløsning,« mener Martin Lidegaard.

Men udenrigsministeren placerer ensidigt skylden på Israels skuldre, mener landets ambassadør.

»Han nævner næsten kun bosættelserne som et problem. Hvad med de palæstinensiske angreb med raketter? Hvordan undgår vi dem?« spørger den israelske ambassadør.

Men netop bosættelserne er og bliver et kæmpe problem i bestræbelserne på at nå en fredsløsning, og på den måde eskalerer Israel konflikten, fastholder Martin Lidegaard.

»Problemet er, at med hver bosættelse, der bliver foretaget, er der mindre land til den stat, som palæstinenserne skal have. Det er en rød klud i hovedet på både palæstinenserne og verdenssamfundet, som mange gange har fordømt bosættelserne,« siger udenrigsministeren, der dog også opfordrer palæstinenserne til at levere resultater i de forestående forhandlinger.

»Jeg vil gerne understrege to ting: Det, jeg giver her, er en løftet pegefinger og et forsøg på at sige, at hvis ikke tendensen bliver vendt, og begge parter leverer på en fredelig løsning, så bliver det svært at blive ved med at forsvare Israel. Og så tror jeg, at stemningen i EU vil vende. Det andet er, at jeg selvfølgelig understreger, at der skal to parter til at lave fred, så jeg opfordrer selvfølgelig også palæstinenserne til at gøre det,« siger han.

Spørgsmål: Det er flere uger siden, at Israel bekendtgjorde, at man ville udvide bosættelserne omkring Betlehem. Man kan omvendt spørge, om det ikke er lidt sent at kritisere Israel. Kunne du ikke allerede have blandet dig tydeligere under krigen med Hamas?

»Min melding kommer nu, fordi det er nu, forhandlingerne begynder om opfølgningen på våbenhvilen, så det er det helt rigtige tidspunkt, synes jeg«.

Martin Lidegaard oplyser, at han ikke har lagt sig fast på hvilke sanktioner, der kan blive tale om, og han understreger, at Danmark ikke vil gå enegang. Hvis Israel skal straffes, skal det ske i EU-regi.

»Vi er begyndt at sætte fokus på de varer, der kommer fra de ulovlige bosættelser, og det er et naturligt sted at fokusere, men jeg har ikke nogle konkrete planer eller forslag i skuffen,« siger Martin Lidegaard.

Den israelske ambassade havde mandag travlt med at opklare, om Martin Lidegaards udmelding er udtryk for en ny dansk politik over for Israel. Men det er det næppe.

Ifølge Berlingskes oplysninger har Martin Lidegaard ikke drøftet sin Israel-melding med regeringens koordinationsudvalg, og i Jyllands-Posten fastslår den socialdemokratiske handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S), at han »ikke er der, hvor jeg kan sige, at der er behov for at indføre sanktioner«.

De Konservative og Dansk Folkeparti er lodret imod Martin Lidegaards trusler, mens Enhedslisten og SF roser udenrigsministeren for omsider at lufte de sanktioner, som verdenssamfundet ifølge partierne for længst skulle have indført, eftersom Israel nu i årevis har blæst på gentagne FN-resolutioner om en rydning af de israelske bosættelser.

Martin Lidegaards udfald kommer kort tid før, at han for første gang skal besøge Israel som udenrigsminister.

»Jeg ser frem til Lidegaards nært forestående besøg, hvor han selv kan se tingene, som de er, og høre, hvordan israelerne opfatter situationen,« siger den israelske ambassadør, Barukh Binah.