Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har stadig en chance for at få den prestigefyldte toppost som EU-præsident, selv om hun så sent som ved middagstid lørdag afviste at være kandidat - og selv om de europæiske socialdemokrater umiddelbart har gjort det vanskeligere for hende få timer før det afgørende møde i Bruxelles.

Det vurderer BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, lørdag eftermiddag.

- Thorning har holdt fast i, at hun ikke er kandidat, men jeg lægger mærke til, at hun nu ændrer retorikken. Før lagde hun vægt på balanceforhold i forhold til f. eks. til geografi, mens hun nu lægger vægt på personlige kvalifikationer. Det kan man tolke som eksempelvis sproglige kompetencer, siger Søs Marie Serup med henvisning til den polske regeringschef Donald Tusk, der af flere internationale medier nævnes som favorit til posten som EU-præsident. Men Donald Tusk taler ikke engelsk.

Men når socialisterne i Europa peger på den italienske Federica Mogherini, som ny udenrigschef, kan man argumentere for, at østeuropæerne skal have en toppost. Det betyder, at 47-årige Helle Thorning-Schmidts chancer ‘umiddelbart er svækket’. Men det er ikke slut endnu, mener Serup, der peger på, at ingen ved, om polakkerne spiller dobbeltspil.

- Jeg tror ikke, at Thorning har opgivet håbet. Det hele er stadigvæk et spil, hvor de forskellige prøver at lokke hinanden på banen. Og lad os nu se, hvad polakkerne egentlig helst vil have, siger hun og fortsætter:

- De har tidligere været rigtig gode købmænd og gået efter ting, som kunne læses i deres eget bruttonationalprodukt. Det kan en EU-præsident-post ikke. Det kan være, at de har spillet et spil og i virkeligheden vil gå efter en kommissærpost, som kan omsættes til rigtige kroner i Polen. Det ved vi ikke endnu. Så man skal ikke gøre regnebrættet op, før vi kender alle mellemregningerne.

BTs politiske kommentator vurderer, at den komplicerede kabale, der skal tage hensyn til blandt andet forhold som øst-vest, mand-kvinde og socialist-konservativ, ikke er gået op endnu - og ikke gør det før mødet mellem stats- og regeringscheferne går i gang i Bruxelles:

- Jeg tror ikke, at de bliver enige, før stats- og regeringscheferne sidder der selv. Det kan være, at vi i løbet af aftenen hører rygter om, at nogle er gået i et rum for sig. Dér kan vi begynde at tolke, hvad det betyder, men lige nu er alt rygter, siger Søs Marie Serup.

Bliver Helle Thorning-Schmidt ikke EU-præsident, kan det være vanskeligt for hende at vende tilbage til dansk politik, mener Serup, som peger på, at Thorning kan bringe sig selv i spil som EU-kommissær, hvis hun - på trods af hvad hun siger - ønsker at forlade dansk politik.

- Der er så mange, som mentalt har indstillet sig på, at hun er på vej videre. Også i hendes eget parti og i regeringen, og det er altid svært at få sådan en ånd proppet ned i flasken igen. Derfor er det  en overvejelse værd, at hun skal spille sig selv. For det kan også være, at man synes, at hun - fordi hun har været i spil i så lang tid - skal belønnes med en ekstra stor og fin kommissærpost, siger Søs Marie Serup, som ikke tør gætte på, hvilken kommissærpost det kunne være.