Europaparlamentsmedlem Jens Rohde fra Venstre glæder sig over, at to års kamp mod teleselskabernes roaming-afgifter er slut. Man han beklager, at afgifterne først falder bort i sommeren 2017.

EU: Venstres europaparlamentsmedlem Jens Rohde (V), som i 2013 stillede forslag i parlamentet om ophævelse af roaming-afgifterne i EU, og siden har været hovedforhandler i sagen, kunne natten til tirsdag se sine bestræbelser kronet med succes.

Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og Rådet har netop indgået en aftale om at afskaffe afgifterne i EU med virkning fra 15. juni 2017, hvilket betyder lavere telepriser for virksomheder og almindelige forbrugere.

For danskere bliver prisen for at bruge telefonen dermed den samme uanset om det sker i Spanien eller Sorø.

»Jeg er da glad, for jeg stillede forslaget i april 2013, og vi har haft hundredvis af interne forhandlinger i Parlamentet og siden med Rådet for at få sparket denne her aftale i mål. For det har ikke været nogen hemmelighed, at medlemslandene ikke har været særligt interesserede i at få roaming-afgifterne afskaffet,« siger Jens Rohde med henvisning til, at teleselskaberne i flere lande stadig er på statslige hænder.

For den almindelige forbruger, der rejser over grænserne, vil aftalen betyde »virkelig mange sparede penge«, fremhæver Jens Rohde.

»Men i den grad også for virksomheder, der betaler mange penge, når deres medarbejdere er udenlands og skal have netadgang. Det er sådan, at hvis du går på nettet i udlandet, betaler du i snit 600 kroner over kostprisen. Det er simpelthen ikke rimeligt, og det er derfor, vi har lavet det her indgreb. Markedet fungerer bare ikke,« siger han.

Selv om tidshorisonten er to år, har det har ikke været muligt at få vedtaget en graduering af roaming-afgifterne på opkald, SMS og data.

»Vi har i parlamentet forsøgt at få igennem, at der skulle være en overgangsperiode, hvor priserne gradvist blev sænket, indtil det hele blev afskaffet, men det ville Rådet ikke være med til. Rådet var imod, at der i det hele taget kom en dato på, hvornår vi kunne afskaffe roaming, og så blev kompromisset, at vi sagde 2017. Parlamentets udgangspunkt var 2016. Vi fik altså en slutdato, men kunne ikke få presset priserne ned i den mellemliggende periode,« siger Jens Rohde.

Forbrugerne kan dog glæde sig over, at en anden allerede indgået aftale betyder, at priserne er sænket med op til en fjerdedel, afhængig af prisudbyderne og hvilket land man befinder sig i.

»Vi har sænket priserne, men der kommer ikke yderligere sænkninger,« siger Jens Rohde.