Formanden for Kommunernes Landsforenings børne- og kulturudvalg ser det ikke som noget problem for kommunerne, at antallet af børn i en privat dagsinstitution er steget markant over de senere år.

Det er et udtryk for et mangfoldigt samfund, når et stadigt stigende antal forældre vælger at sende deres børn i en privat dagsinstitution.

Det mener formanden for Kommunernes Landsforenings børne- og kulturudvalg, Anne Mee Allerslev (R).

Udmeldingen kommer efter, at tal fra Danmarks Statistik viser, at der over seks år er indskrevet cirka 10.000 flere børn i en privat børnehave eller vuggestue. I 2007 var der 6.820 børn indskrevet i en privat dagsinstitution. I 2013 var tallet 16.861 børn.

»Jeg ser det på ingen måde som en falliterklæring for kommunerne. Hvis forældrene vælger det kommunale fra, fordi det ikke er godt nok, så er man nødt til at kigge indad, men det er et udtryk for, at forældre har forskellige behov. Det er kun positivt, at vi som samfund kan opfylde de behov,« siger Anne Mee Allerslev og fortsætter:

»Jeg er dog stadig glad for, at langt de fleste forældre synes, at kommunernes tilbud er gode. Jeg er ikke bekymret over, at nogle gerne vil have noget privat. Man skal huske, at selv om det er private tilbud, så er langt størstedelen stadig finansieret af det offentlige,« siger hun.

De Konservatives børne- og familieordfører, Mai Mercado (K), er enig i udlægningen fra Anne Mee Allerslev.

»Det er et udtryk for, at forældrene aktivt vælger et tilbud til deres børn. Vi ser det ikke som noget problem. Det er kun godt med lidt konkurrence mellem det offentlige og det private, for det får også det offentlige til at levere en bedre service,« siger hun.

I Enhedslisten er man dog ikke sikker på, at udviklingen er positivt for samfundet. Rosa Lund (Ø), der er partiets børne- og familieordfører, er bange for, at de private vuggestuer vil opdele samfundet.

»Jeg frygter, det vil betyde en opdeling i A- og B-hold, allerede fra børnene er helt små. Jeg kan virkelig godt sætte mig ind i, at forældre gerne vil vælge det bedste for deres barn. Og lige præcis derfor er det vigtigt, at de offentlige institutioner har en ordentlig kvalitet, for det er det, som alle har råd til,« siger Rosa Lund.

Den bekymring deles af Dansk Folkepartis ordfører på området, Karin Nødgaard (DF).

»Den her udvikling drejer sig jo om barnets tarv. Og det er godt for et barn at omgive sig med mange forskellige børn. Og jeg kan godt frygte, at de stærkere forældre får deres børn i en privat vuggestue, og de svagere forældre bliver i det offentlige, så det ender i en opdeling af samfundet,« siger hun.

I Venstre afviser man Enhedslisten og Dansk Folkepartis bekymringer. Partiets børne- og familieordfører, Louise Schack Elholm (V), mener udelukkende, det er sundt, at forældre har gode muligheder for et frit valg.

»Jeg har endnu ikke set nogen tendens til, at det er de ressourcestærke forældre, der sender deres børn i private dagsinstitutioner. Det er mere forældre, der gerne vil have deres børn i dagsinstitutioner, der er tættere på hjemmet,« siger Louise Schack Elholm.

Formanden for KLs Børne- og kulturudvalg er opmærksom på, at flere børn i private dagsinstitutioner ikke udvikler sig til noget negativt.

»Vi skal selvfølgelig sikre, at der ikke kommer et A-hold og et B-hold, men det er jeg nu ikke bekymret for. Det er vigtigt at huske, det stadig er et meget lille antal børn, der går i private institutioner, og at der er stadig næsten 380.000 børn som går i det offentlige. Derfor skal fokus være på hele tiden at optimere de offentlige institutioner,« siger Anne Mee Allerslev.