Helle Thorning-Schmidt står i en beklemt situation, når det kommer til det nordiske brev om Gaza-krisen. Skriver hun under, vil det betyde blå kritik, mens afstandstagen betyder rød kritik, påpeger politisk kommentator.

Da fire socialdemokratiske partiledere fra Norge, Finland, Sverige og Island forleden sammenfattede et brev med fordømmelse af Israels krigshandlinger under den nuværende konflikt mellem landet og palæstinenserne, bragte de samtidig den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), i en svær situation.

Hun har valgt ikke at sætte sin signatur på den fælles socialdemokratiske udmelding, hvilket har skabt kritik af hendes afstandstagen, hvor socialdemokrater og andre fra den røde fløj langer ud efter statsministeren. Men det er ikke nogen nem situation at tackle, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. For uanset, hvad Thorning gør, vil det føre til kritik.

»Helle Thorning-Schmidt er i en kattepine,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Der er ingen tvivl om, at store dele af hendes bagland ønsker, at man skal gå meget hårdere til stålet over for Israel og i højere grad udtrykke kritik. Men sagen er, at hvis hun for alvor begynder at kritisere Israel, så vil hun få meget store problemer med blå blok, som ikke vil være med på den linje,« siger han.

Vælger Helle Thorning-Schmidt at gå imod blå blok, vil det udløse en »alvorlig splittelse« om den danske udenrigspolitik.

»Og det ønsker en statsminister ikke. Da et lille land skal have en stemme i den store verden, så er det vigtigt, at der er en samling på hjemmebanen,« siger Thomas Larsen.

Han vurderer yderligere, at Helle Thorning-Schmidt ikke personligt synes om at skærpe tonen over for Israel.

Statsministeren er i øjeblikket på sommerferie og har ikke selv givet en forklaring på, hvorfor hun har undladt at underskrive erklæringen. I hendes fravær har Ane Halsboe-Jørgensen (S), fungerende politisk ordfører, forsvaret beslutningen med, at regeringen allerede har givet sit syn på konflikten i de - mere moderate - fællesudtalelser, EU er kommet med.