Kristian Thulesen Dahl (DF) giver indtryk af at ville i regering med Venstre, men har samtidig kommunalvalgsalliance med Socialdemokratiet.

Den ene dag går han til Venstre. Den anden dag kindkysser han med Socialdemokraterne. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl spiller det man på godt gammeldags dansk kalder dobbeltspil. I går sagde han, at han vil i regering med Venstre efter næste folketingsvalg, men til efterårets kommunalvalg sætter han og partisoldaterne sig sammen med socialdemokraterne i mange kommuner.

Politisk kommentator og radiovært Jarl Cordua ser da heller intet nyt i udmeldingen om et eventuelt regeringssamarbejde med Venstre. Han mener, at Thulesen blot fortsætter sin taktik med at spille på begge heste, så han kan lave aftaler med både regeringen og Socialdemokratiet.

»Han spiller 'hard to get' (svær at få fat i, red.), for at få mest mulig af sin egen politik igennem. Men på et eller andet tidspunkt er han jo nødt til at bekende kulør overfor vælgerne og fortælle om han peger på Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen som statsminister. Og det skal ske inden næste valg, som kommer inden for halvandet år,« siger Jarl Cordua.

Kristian Thulesen Dahl(DF) har et mål, og det er at gøre sit parti synligt og få mest mulig indflydelse. Og han er god til det. Seneste eksempel var da han i et interview i Berlingske endnu engang gentog, at han ser et regeringssamarbejde med Venstre som det mest logiske, hvis Dansk Folkeparti går i regering.

Udmeldingen kunne forstås som om, at Dansk Folkeparti nu bryder det tætte samarbejde med Socialdemokratiet og har valgt Venstre i stedet. Men det er langt fra tilfældet. Samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har støt og roligt udviklet sig siden Mette Frederiksen overtog formandsposten hos Socialdemokraterne i 2015. I februar i år kulminerede det, da de to trådte frem i et dobbeltinterview i samtaleværelset på Christiansborg.

I maj måned cementerede de samarbejdet ved at feste sammen i Cirkusbygningen med fagforbundet 3F på dagen, hvor Løkke måtte trække sit forslag om senere pensionsalder tilbage. Måned for måned er tilliden og samarbejdet blevet tættere. Ingen har lovet hinanden noget, men begge forstår betydningen af at kunne samarbejde.

Både Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) har været ude og opfordre deres lokalpolitikere til at indlede et ligeså tæt samarbejde, som partierne har fået opbygget på Christiansborg. Og det er noget, som kan få indflydelse på valget til kommunal-og regionsråd 21. november. Her kan alliancen måske betyde, at det kan lykkes de to partier at fravriste Venstre og Konservative borgmesterposter i kommunerne. I dag har Venstre 48 borgmestre, Socialdemokratiet har 34 og Konservative 14. Dansk Folkeparti har kun en enkelt borgmesterpost i København.

Jarl Cordua tolker det udelukkende som en fjendtlig handling overfor Venstre.

»Venstre og Dansk Folkeparti ligger i dag nogenlunde lige i meningsmålingerne, og Thulesen Dahl har kun en interesse i konkurrere med Venstre om at blive størst. Jeg tror, at fleste DF-vælgerne opfatter sig selv som borgerlige. Men hvis Thulesen vil ophæve forlovelsen med Mette Frederiksen skal det snart ske. Men det er smart af ham at udskyde det, og så samtidig få lov at svare på spørgsmålet om regeringsdeltagelse i Berlingske i dag,« siger Cordua.

I Venstre bliver Kristian Thulesen Dahls gentagne undmeldinger om, at han er parat til at gå i regering med Venstre efter et valg blev dog modtaget med glæde af partiets finansordfører, Jacob Jensen (V).

»Det er gode signaler at få her et halvt år efter, at Thulesen Dahl og Mette Frederiksen sad og flettede fingre i samtaleværelset. Der skal altid to til en tango, og det er ikke nogen statshemmelighed, at der har været gjort en del på ’øverste etage’ for at sikre samarbejdet mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Thulesens udmelding i dag kan være resultatet af den indsats, hvad ved jeg. Men det vigtigste er, at han fremadrettet ser en naturlig samarbejdsakse mellem Venstre og Dansk Folkeparti,« siger Jacob Jensen.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl.