Et medlem af Vederlagskommissionen vil ikke udelukke, at landets politikere kan se frem til forringelser i deres løn- og pensionsvilkår.

For et par dage siden så forsvarsminister Carl Holst (V) sig nødsaget til at afbryde sin ferie og tage til genmæle på sin Facebook-profil.

» I 15 år har jeg som amtsborgmester og regionsrådsformand – i præcis overensstemmelse med reglerne – fået et månedligt honorar, ligesom jeg har optjent den såkaldte efterløn, som har været omtalt de seneste dage. Efterlønnen er en del af den samlede aflønning, som jeg får for mit arbejde i amt og region, og den er blevet udbetalt helt automatisk,« indleder forsvarsministeren.

Svaret kom efter dages skriverier om rimeligheden af, at den nyudnævnte forsvarsminister hæver 833.000 kroner i eftervederlag fra sin tid som regionsrådsformand i Syddanmark, samtidig med at han som forsvarsminister bliver aflønnet med knap 1,2 millioner kroner årligt.

Diskussionen er ikke ny, og allerede sidste år nedsatte et flertal af Folketingets partier af samme grund Vederlagkommissionen, der fik til opgave bringe til forslag til bordet om, hvordan landets kommunal-, regions- og folketingspolitikere i fremtiden skal aflønnes.

Kommissionen skal komme med sine anbefalinger inden årets udgang, og det har hidtil været sparsomt med detaljer om de planer, den seks mand store kommission barsler med.

Men i et interview med Jyllands-Posten åbner et af medlemmerne, Jes Lunde, nu op for, at det kan komme på tale at forringe politikernes vilkår.

»Vi kigger uhildet på det hele og skal finde gode og fair løsninger både for aflønning og for, hvad politiker får af eftervederlag og pension. Og når man skal finde rimelige løsninger hele rundt, uden at det koster bunker af penge, så vil der være nogle steder, hvor man ændrer reglerne i en ugunstig retning for politikerne,« siger det tidligere SF-folketingsmedlem til Jyllands-Posten.

Direkte adspurgt om, han vurderer, at der vil blive lagt op til forringelser af politikernes lønvilkår, lyder svaret:

»Det tror jeg«, hvortil Jes Lunde dog tilføjer, at der kan være andre steder, hvor det går op.

Et flertal af Folketingets partier har på forhånd givet håndslag på, at man vil implementere kommissionens anbefalinger, uanset hvad de måtte indebære. En forholdsvis sjælden manøvre i kommissions-øjemed, og sidste år kritiserede flere partier - heriblandt Enhedslisten og Dansk Folkeparti - de øvrige partier for at have givet kommissionen en »bestillingsopgave«, der skulle munde ud i højere løn til de folkevalgte.