De to tidligere regeringspartnere er kastet ud i et alvorligt opgør, efter at Zenia Stampe (R) har kaldt S for »hamrende usolidariske« og rigmandsprotektionistiske.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, svarer nu skarpt igen på den kritik, som Zenia Stampe (S) leverer af den tidligere regeringspartner i et interview med Berlingskes Politiko lørdag.

Den radikale værdiordfører kalder Socialdemokraterne »hamrende usolidariske,« når partiet ikke mener, at Danmark kan klare flere flygtninge på grund af den måde, vi har indrettet vores velfærdssystem. Det er »rigmandsprotektionisme« fra et parti, som ellers er rundet af international solidaritet, mener den radikale ordfører.

Til det siger Dan Jørgensen:

»Zenia Stampe ligner mere og mere venstrefløjens svar på Pia Kjærsgaard. De to partier er lige verdensfjerne og har lige rabiate holdninger på hver sin fløj. Pia Kjærsgaard mener, at alle problemer i verden skyldes muslimer, og Zenia Stampe mener, at ingen skyldes muslimer.«

Dan Jørgensen beskylder de Radikale for helt at negligere de problemer, som Danmark står overfor med de mange flygtninge, som kommer til landet.

»Kritikken af os er helt på månen. At benægte, at der er udfordringer for vores velfærdsstat og af sammenhængskraften i vores land, er virkelig verdensfjernt og naivt. Flygtninge koster os tocifrede milliardbeløb hvert år, og hvis Zenia Stampe ovenikøbet mener, at vi skal tage imod endnu flere flygtninge, så skylder hun i hvert fald, inden hun kritiserer os andre, at sige, hvor hun vil skære i velfærden. I forhold til sammenhængskraft er det helt vildt, at de Radikale er blevet så tolerante, at de tolererer de intolerante. De nægter at anerkende de kæmpe udfordringer, vi har med parallelsamfund i Danmark og undertrykkelse af kvinder. Det er et kæmpe svigt. Man sidder på en anden planet og nægter at se i øjnene, hvad det er for en verden, vi lever i,« siger Dan Jørgensen om det parti, som Socialdemokraterne indtil for knap et år siden sad i regering med.

Zenia Stampe siger i interviewet, at terrortruslen mod Danmark kan sammenlignes med den, der var i 1980erne, og at Danmark er et af de mest trygge lande i verden at leve i.

»Hvis man mener, at Danmark er et historisk sikkert sted at leve, så tager man virkelig fejl. PET vurderer truslen historisk højt, og der er kræfter, der vil os det skidt. Man er naiv, hvis ikke man tager terrortruslen meget alvorligt,« siger Dan Jørgensen.

Han anerkender ikke, at det er rigmandsprotektionisme at overlade problemerne med flygtninge til fattige lande som Jordan og Libanon.

»Vi har jo ikke sagt, at vi ikke skal tage imod flygtninge, og vi tager også imod forholdsvis mange. Men vi har sagt, at der er en grænse. Og det antal, der kommer nu, er for højt til at vores velfærdssamfund kan følge med. Konsekvensen er, at vi undergraver vores velfærdsstat. Og det vil gå specielt ud over de svageste i vores samfund. Det er fuldstændig logisk, at de fleste må hjælpes i nærområderne. Alternativet er jo, at vi skal tage imod 20 millioner i Europa,« siger Dan Jørgensen.

Han mener, at de Radikales holdning er rabiat.

»Det er rabiat at nægte at anerkende de åbenlyse problemer, som resten af Danmark taler om og prøver at gøre noget ved. Lige så meget, som Pia Kjærsgaard overdriver, lige så meget gør Zenia Stampe det,« siger Dan Jørgensen.

I interviewet siger Zenia Stampe, at de, der er stemmer på Dansk Folkeparti, jo bor i områder, hvor der ikke er særligt mange flygtninge, så de reagerer blot på det, de ser på tv og på nettet, mener hun.

Til det siger Dan Jørgensen:

»Det er en ekstremt arrogant og helt forkert holdning. Man kan vende den om og sige, at hvis man har de holdninger, som Zenia Stampe har, så er det nok, fordi man ikke rigtig ved, hvad der foregår i det her land,« siger Dan Jørgensen.

Men kan Socialdemokraterne så overhovedet samarbejde med Radikale efter, at der eventuelt er kommet et regeringsskifte og et rødt flertal?

»Det er meget vanskeligt at forestille sig, at vi kan lave udlændingepolitik med de Radikale, når de har så verdensfjern en holdning. Hvis man mener, at der ikke er problemer med finansieringen af vores velfærdsstat trods udgifter for et tocifret milliardbeløb. Hvis man mener, at vi skal tage imod markant flere flygtninge i Danmark, så hænger politikken ikke sammen. Og hvis man ikke mener, at Danmark skal være på stikkerne og tage terrortruslen ekstremt alvorligt, så mener jeg virkelig, man har et problem, hvis man vil være et regeringsbrægende parti,« siger Dan Jørgensen.

Han vil ikke tage stilling til, om der igen vil kunne dannes en SR-regering, når udlændingepolitikken tilsyneladende ikke kan forenes.

»Det ligger over min lønramme at tage stilling til. Det er noget, en kommende statsminister bestemmer. Men det er åbenlyst, at der med hensyn til udlændingeudfordringen, som fylder så meget, og som måske er den vigtigste, vi står med i de her år, ikke er plads til at ryste på hånden. Man kan ikke sidde oppe på månen og regere Danmark,« siger Dan Jørgensen.