Den danske udenrigsminister rejser til generalforsamling i FN med en lang række af forslag til, hvordan man kan dæmme op for IS og andre ekstremister.

Martin Lidegaard (R) har andet end rene skjorter med i kufferten, som han har pakket forud for de kommende dages generalforsamling i FN i New York.

Med sig har den danske udenrigsminister nemlig også en lang række forslag til, hvordan Danmark og de andre medlemslande kan forsøge at komme problemerne med militante islamister til livs, fortæller han. Ekstremisme - herunder bekæmpelse af jihaidsterne i Islamisk Stat (IS) - er nemlig blandt de vigtigste områder, der skal diskuteres i New York.

»Kampen mod ekstremisme, især ISIL (også kendt som IS, red.) kommer til at være et vigtigt punkt på dagsordenen. Her spiller Danmark en meget proaktiv rolle. Vi huser en konference sammen med Mali, som handler om, hvordan vi kan forebygge, at folk overhovedet bliver militante islamister i Nordafrika og Mellemøsten,« siger Martin Lidegaard og fortsætter:

»De resultater, vi finder frem til der, herunder hvor indsatsen skal være, og hvor mange penge, der skal sættes af, tager vi med ind til en stor konference, som USA står for. Den handler om, hvordan vi kan bekæmpe ekstremisme med alle midler, ikke mindst ISIL,« siger udenrigsministeren.

Han har tidligere gjort det klart, at et andet vigtigt punkt på dagordenen er en diskussion om den amerikanskledede koalition mod IS. Danmark har ligesom 25 andre lande tilsluttet sig koalitionen, men hvad det danske bidrag præcist bliver, er endnu ikke offentliggjort. Det kan det dog blive i løbet af de kommende dage, forklarer Martin Lidegaard.

»Jeg rejser over med en masse idéer, som jeg skal diskutere med amerikanerne, og jeg vil ikke udelukke, at jeg kommer hjem med en beslutning om, hvor og hvordan, Danmark skal bidrage,« siger han.

Om Danmarks bidrag bliver af humanitær eller militær karakter - eller begge dele - vil blive besluttet efter drøftelser med amerikanerne, lader Martin Lidegaard forstå:

»Danmark har meget at byde på. Inden for de bløde områder har vi - måske mere end noget vestligt land - konkrete erfaringer med, hvordan man kan forebygge ekstremisme, hvordan man kan stoppe finansieringen og hvordan man i det hele taget kan forhindre, at folk tilslutter sig de her former for bevægelser. Men selvfølgelig overvejer vi også yderligere militære bidrag, men vi skal først se, hvad amerikanerne lægger op til, før vi træffer en beslutning.«