Danmarks udenrigsminister er på vej til Riga i Letland for at mødes med sine kollegaer fra de andre EU-lande. Lige nu holder alle vejret i håbet om, at Rusland overholder den seneste våbenhvile i Ukraine, siger Martin Lidegaard.

Fredag mødes EUs udenrigsministre i den lettiske hovedstad, Riga, for at diskutere forholdet mellem de seks østeuropæiske lande, der ligger i klemme mellem EU og Rusland.

Der er tale om de seks tidligere sovjetrepublikker Ukraine, Moldova, Hviderusland, Georgien, Armenien og Aserbajdsjan, som siden 2009 formelt har været i en proces, der skal bringe dem tættere på EU.

Samtidig håber ministrene på, at Rusland overholder den seneste aftale om våbenhvile i Ukraine, så en varig fredsaftale kan blive gennemført, fortæller udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

»Det vigtigste punkt på vores dagsorden i Riga er, hvilket forhold vi skal have til vores østlige partnerskabslande. Der er seks lande, og de er alle sammen vigtige, selvom Ukraine selvfølgelig er det, der er mest fokus på. Men de er alle sammen i det dilemma, at de er tæt på EU og gerne vil være det, og på den anden side gerne vil være tæt på Rusland,« siger Martin Lidegaard, der er på vej til Riga.

Og derfor skal EU-ministrene diskutere en strategi for, hvordan de håndterer den situation i lyset af konflikten i Ukraine.

»Som det seneste år har vist, har vi fået et anstrengt forhold til Rusland. Og det har gjort det utroligt svært for de seks lande, der ligger mellem EU og Rusland, fordi de jo gerne vil handle både med EU og Rusland. Men dem, der gerne vi tættere på EU, kan tydeligvis ikke få lov til at komme det. Og spørgsmålet er, hvordan vi kan hjælpe dem uden at eskalere konflikten,« siger Martin Lidegaard, der understreger, at ministrene selvfølgelig insisterer på, at de her lande skal kunne bestemme deres fremtid selv.

»Jeg forventer, at vi med én stemme vil kræve, at Rusland nu rent faktisk gennemfører den våbenhvile, der er aftalt 100 procent. Og at man stopper kamphandlingerne, så vi kan komme i gang med at lave en egentlig fredsaftale,« siger Lidegaard.

Den danske udenrigsminister forventer dog ikke, at mødet i Riga skal handle om yderligere sanktioner mod Rusland.

»Vi går så at sige og holder vejret alle sammen og håber på, at Rusland denne gang vil tage det rigtige valg og arbejde for freden i stedet for det modsatte. Det er min egen holdning, og det vil også være min forventning, at vi kan blive enige om, at hvis Rusland endnu en gang bryder våbenhvilen og fortsætter med at eskalere denne konflikt, så vil EU også være klar til at eskalere sanktionerne. Det er i hvert fald den vej, jeg mener, det bør gå,« siger Martin Lidegaard.

Konflikten i Ukraine begyndte netop med uenigheder om landets bånd til EU og Rusland. Proeuropæiske demonstranter krævede i februar sidste år den daværende præsident, Viktor Janukovitj, afsat, fordi han afviste en aftale om tættere bånd til EU for i stedet at arbejde tættere sammen med Rusland.