Martin Lidegaard, tidligere udenrigsminister, ser ikke grund til at kritisere Udenrigsministeriet i Tibet-sagen.

At Udenrigsministeriet ønsker, at et kinesisk statsbesøg blev en »succes«, og at kineserne ikke skulle »tabe ansigt«, er ikke nok til at rette en kritik mod Udenrigsministeriet.

Sådan lyder det fra den forhenværende udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for de Radikale, Martin Lidegaard (R).

Politikere fra både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF har ellers været ude med riven i forhold til Udenrigsministeriet, efter Jyllands-Posten har fået indsigt i en række mails fra ministeriets Asienkontor.

»Jeg synes, at politikere skal kritisere især bagudrettet, når man har noget fakta at bygge det på. De vendinger, som vi foreløbigt kender til, får ikke i sig selv alarmklokkerne til at ringe hos mig. Men jeg ved jo ikke, hvad der er foregået, og hvis det viser sig, at det ser anderledes ud, er det selvfølgelig en alvorlig sag. Men jeg synes ikke, at der er grundlag for at rette en kritik på det her grundlag,« siger Martin Lidegaard.

Ifølge Jyllands-Postens dokumenter er ordlyden af mails fra Udenrigsministeriet at sammenligne med ordlyden i politiets operationsbefaling samt vidneudsagn fra en vicepolitikommissær i byretten.

Det kinesiske statsbesøg i juni 2012, hvor daværende præsident Hu Jintao kom til København, er i de seneste uger igen kommet på mediernes radar, fordi politibetjente har forklaret, at de fik »ordre oppefra«.

Konkret betød det, at de fik ordre til at fjerne tibetanske flag og Tibet-aktivister fra bybilledet, hvor den kinesiske delegation skulle passere. Derudover blev der foretaget ulovlige tilbageholdelser og anholdelser.

Og op til mødet har Udenrigsministeriet altså sendt mails til en række myndigheder, hvor de har lagt vægt på vigtigheden af, at kineserne ikke måtte »tabe ansigt«.

Det får Pernille Skipper (Ø), retsordfører for Enhedslisten, Søren Espersen (DF), udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, og Holger K. Nielsen (SF), udenrigsordfører for SF, til at tale om »indicier« og en »mistanke« mod Udenrigsministeriet.

Men det holder ikke, lyder det fra Martin Lidegaard:

»Jeg har svært ved at forestille mig, sådan som arbejdsdelingen plejer at være, at Udenrigsministeriet skulle have ageret operationelt på det her område. Men jeg ved det ikke,« siger han og fortsætter:

»Samarbejdet mellem ministerierne i Danmark fungerer jo ligeværdigt. Udenrigsministeriet kan jo ikke give ordrer til andre ministerier. Så jeg har svært ved at se, at Udenrigsministeriet skulle have været operationelt inddraget i det her,« siger den forhenværende udenrigsminister.