En blomstret kinesisk vase skal i brug på tirsdag, når Folketinget åbner efter sommerferien. Folketinget skal fordele formandsposten og fire næstformandsposter, og der bliver kamp til stregen.

SF er efter de seneste års mandefald i folketingsgruppen blevet lige så lille som Enhedslisten. Så de to partier skal trække lod om den sidste næstformandspost.

Enhedslisten har indstillet Per Clausen til den ledige stol, så hvis hans navn ender med at blive trukket op af vasen, skal den kongehuskritiske nordjyde pænt følge den royale familie ud af Christiansborg, når åbningsseancen er slut.

Per Clausen og Enhedslisten har haft et lidt anstrengt forhold til kongehuset. Partiets medlemmer har for eksempel nægtet at rejse sig for kongefamilien på åbningsdagen. De har i stedet stået uden for salen og ventet på, at de kongelige har taget plads.

Den må Per Clausen sætte til side, hvis han vil besætte næstformandsposten, siger Pia Kjærsgaard (DF).

- Jeg mener bestemt ikke, at man kan opføre sig sådan, hvis man vil være næstformand for præsidiet. Det ville være fuldstændig til grin. Det er en umådelig barnagtig opførsel, siger Kjærsgaard.

Per Clausen kan godt se sig selve følge Dronningen pænt ud af Folketinget, men det er ikke sikkert, at han vil være til stede i salen, når Folketinget åbner.

- Jeg vil da tage venligt i mod vores gæster, selvom det selvfølgelig strider i mod vores partis holdninger. Derfor kan det sagtens være, at vores parti og jeg kommer lidt for sent igen til Folketingets åbning, siger Per Clausen.

Statshemmeligheder
Med pladsen i præsidiet følger også adgang til det såkaldte Kontroludvalg. Her holder Folketingets repræsentanter øje med Forsvarets og Politiets efterretningstjenester. Også den del af Enhedslistens nye potentielle arbejdsopgaver er Pia Kjærsgaard bekymret for.

- Mange af dem har en meget blakket fortid som stalinister og kommunister. De har også et bagland, som langt fra hylder demokratiet. Så det er ikke et regelret og demokratisk parti. Derfor vil det være meget underligt at have dem i kontroludvalget, som i den grad er omgærdet med fortrolighed, siger hun.

Er vi derhenne, hvor man kan være i tvivl, om de kan holde på en hemmelighed?

- Det må de selv svare på. Jeg håber, at de, hvis de vinder den lodtrækning, skriver sig alvoren bag øret. Jeg kan have mine tvivl, siger Pia Kjærsgaard.

Enhedslisten har dog ikke tænkt sig at give fortrolige hemmeligheder videre til offentligheden.

- Vi ønsker mere gennemskuelighed i arbejdet, som Politiets Efterretningstjeneste foretager. Vi vil skabe en større kontrol, men det betyder ikke, at vi vil bryde de regler, som jobbet medfører. Der er derfor en klar forventning om, at partiet overholder de regler, siger Per Clausen.