Når dagpengekommissionen er færdig med sit arbejde i slutningen af 2015, åbner Lars Løkke Rasmussen op for justeringer af det udskældte dagpengesystem. Dermed imødekommer Venstres formand Dansk Folkeparti, der kræver dagpengelettelser efter et valg.

Hvis Lars Løkke Rasmussen (V) bliver statsminister efter næste valg, vil han være parat til at ændre på de stramme dagpengeregler, som han tilbage i 2010 selv var med til at gennemføre sammen med Konservative og Dansk Folkeparti.

Så længe dagpengesystemet ikke bliver dyrere, er han parat til at justere på reglerne, når den såkaldte dagpengekommission kommer med et udspil i slutningen af 2015, siger han til Ugebrevet A4.

»Jeg har ikke den tilgang til nogen reformer, at de ligesom står mejslet i granit og aldrig kan justeres. Og jeg kan da godt få øje på elementer af vores dagpengesystem, som ideelt set kunne være anderledes. Hvis man inden for rammerne af den økonomi, der er i vores dagpengesystem, kan lave et mere intelligent system, er det ikke noget, jeg på forhånd vil afvise,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Venstres formand var statsminister i 2010, da den omstridte dagpengereform blev vedtaget. Og hvis de aktuelle meningsmålinger holder stik, rykker han ind i sit gamle statsministerkontor efter det folketingsvalg, der skal finde sted i løbet af et år.

Så lander Dagpengekommissionens rapport på hans skrivebord, og selvom det er Helle Thorning-Schmidts (S) regering, der har nedsat kommissionen for at reparere på VKOs dagpengereform, vil han nærlæse den med interesse.

»Hvis man bliver statsminister, svarer det til at blive kaptajn på skuden, og så er man på søen, hvor skibet befinder sig. Hvis der på bordet i statsministeriet ligger en rapport fra en dagpengekommission, har jeg da tænkt mig at læse den. Og hvis der er gode ideer, der kan håndteres inden for den økonomiske ramme, ser vi på det,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Selvom godt 40.000 arbejdsløse nu har mistet deres dagpenge, fordi dagpengeperioden er forkortet fra fire til to år, vedstår Lars Løkke Rasmussen sig fuldt og helt de omstridte stramninger i dagpengesystemet, som VKO gennemførte med stemmer fra Radikale.

Her blev dagpengeperioden halveret, samtidig med at det såkaldte genoptjeningskrav blev fordoblet. Dengang forventede man, at op imod 4.000 personer ville opbruge deres ret til dagpenge.

»Langt flere er faldet ud af dagpengesystemet end det, som var beskæftigelsesministeriets skøn. Betyder det så, at jeg ikke vedstår mig dagpengereformen? Nej, det gør det ikke, for det var fornuftigt og nødvendigt at lave reformen i den situation, vi var i, hvor vi havde ansvar for at genoprette dansk økonomi og skabe robusthed, så udlandet kunne have tillid til dansk økonomi. Sammen med andre reformer var dagpengereformen et nødvendigt tiltag, og det er vel også derfor, den står der endnu.«

BNB