Over to tredjedele af vælgerne bakker i en ny måling op om at sænke den kriminelle lavalder til i hvert fald 14 år. Det vækker glæde i blå blok, som fornemmer medvind til forslaget om en lavalder på 12 år.

14-årige skal kunne straffes, hvis de begår noget kriminelt. Det svarer to tredjedele i en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget blandt 1.275 vælgere for Altinget.

Dermed er et stort flertal stik imod regeringens beslutning fra foråret 2012 om at hæve den kriminelle lavalder fra 14 år tilbage til de 15 år, som den lå på, indtil VK-regeringen sænkede den i 2010.

Målingen synes i stedet at give vind i sejlene til det retspolitiske udspil, som en samlet blå blok kom med i sidste uge. Her går en sænkning af den kriminelle lavalder helt ned til 12 år hånd i hånd med oprettelsen af en såkaldt ungdomsdomsstol, der skal tage sig af sager om kriminalitet begået af de 12-17-årige.

Det er i hvert fald sådan, de Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen (K), læser målingen.

»Med en særlig ungdomskriminel lavalder synes jeg, at der sendes et klart signal om, at man ikke bare kan slippe uden om ved at sætte sine 14-årige brødre eller kammerater til at begå kriminalitet. Og det lyder til, at danskerne bakker op,« siger Søren Pape Poulsen til Altinget.

Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), glæder sig over opbakningen fra vælgerne.

Dansk Folkeparti støttede den lavere lavalder på 14 år, og han kalder regeringens tilbagerulning af den for et selvmål.

»Hvis der kommer et andet flertal efter et valg, så er det her et signal om, at vi har opbakning til at bløde op i forhold til den kriminelle lavalder på de nuværende 15 år. Så kan vi sætte ind tidligere over for de unge kriminelle, som ikke har fået den rigtige opdragelse hjemmefra,« siger Peter Skaarup til Altinget.

Fra regeringspartiernes side har man blankt afvist de borgerlige partiers forslag. Senest på Socialdemokraternes kongres i weekenden, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) advarede mod at kaste Danmark »ud i et nyt eksperiment« og understregede, at det i hvert fald ikke er socialdemokratisk politik »at sætte børn i fængsel«.

BNB