S-Folketingskandidaten Mattias Tesfaye tager skarpt afstand fra forholdene, som flyselskabet Ryanair byder sine ansatte for at indføre billige flybilletter til danskerne. 'Deres model hører ikke til her', mener han.

Den ophedede debat har raset hele torsdagen, efter det kom frem, at lavpris-flyselskabet Ryanair i 2015 åbner nye, billige ruter fra København.

Fagbevægelsen var hurtigt ude med riven efter Ryanair og truer med en konflikt, hvis flyselskabet siger nej til at forhandle overenskomst for de ansatte, som arbejder til lønninger på helt ned til 7.500 kroner om måneden.

Ifølge Mattias Tesfaye er det meget lidt klædeligt for Danmark, at Ryanair får lov at gå ind på det danske rejsemarked og betale lave lønninger for at kunne tilbyde billige flybilletter:

»De forhold, Ryanairs ansatte har, hører ikke hjemme i vores samfundsmodel. I Danmark er fattigdom og arbejde to adskilte ting. Hvis man er i arbejde, er man ikke fattig. Alle i Danmark, der har et job, har råd til at leje et sommerhus, tage familien til Gardasøen eller gå ud at spise på en fødselsdag,« siger Mattias Tesfaye.

»I mange andre europæiske lande er det normalt, at folk skal have to job og alligevel har problemer med at købe vinterstøvler til deres datter. Sådan er det ikke her. Heller ikke, hvis man er rengøringsassistent eller stewardesse. Her kan man leve en middelklassetilværelse, når man er i job,« tilføjer han.

Han ser to uundgåelige udfald på sagen; Enten ender det med en overenskomst for selskabets ansatte - eller også opgiver Ryanair at sætte danske rejsende på vingerne fra Københavns Lufthavn:

»Jeg er ikke i tvivl om, at det vil ende med, at LO-fagbevægelsen enten får tegnet en overenskomst med Ryanair, eller at Ryanair opgiver at flyve fra Københavns Lufthavn. Der kommer med mellemrum virksomheder til Danmark og tænker, at nu vil de gerne udnytte en velfungerende dansk model med infrastruktur, godt uddannelsesniveau og høj arbejdsmoral, men de vil ikke betale for det. I sådan nogle situationer må vi holde sammen på tværs af politiske partier og på tværs af fag- og arbejdsgiverforeninger. Vi skal sige, at det vil vi ikke være med til,« siger Mattias Tesfaye.