Dublin-forordningen er ikke længere passende til situationen med de tusindvis af bådflygtninge, der rammer Europas kyster, og vi er nødt til at diskutere ens asylprocedurer i EUs medlemslande, betoner Tysklands kansler, Angela Merkel.

Vi kan ikke ændre Dublin-forordningen lige nu, men vi kan gøde jorden. Og vi er nødt til at diskutere en fair fordeling af de flygtninge, der ankommer til EUs grænser - især over Middelhavet.

Sådan lød det fra Tysklands kansler, Angela Merkel, da hun tirsdag holdt pressemøde på Marienborg sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Både dansk og international presse var interesserede i at høre kanslerens bud på, hvordan de mange tusinde bådflygtninge, der kommer til Europa, skal håndteres. Og hvordan hun ser på en fælles asylpolitik, som Danmark ikke er en del af på grund af vores forbehold.

Dublin-forordningen betyder, at asylansøgere kan sendes tilbage til det land, hvor de først søgte asyl - altså ofte i Sydeuropa. Og ordningen lever muligvis et usikkert liv i sin nuværende form, betoner kansleren.

»Vi (Tyskland og Danmark, red.) har forskellige systemer og derfor forskellige udgangspunkter. Men vi har det samme ansvar og de samme værdier. Når vi ser på Dublin-forordningen, og hvor mange mennesker der krydser Middelhavet, som vi skal redde, så dukker spørgsmålet om, hvordan vi fordeler flygtningene, op. Og vi er nødt til at diskutere det,« siger Angela Merkel.

Hun understreger, at det hasteindkaldte EU-topmøde i sidste uge kun var begyndelsen på at finde en løsning på problemet, og at man der ikke nåede at tale om fordelingen af flygtninge.

»Det er noget, indenrigsministrene er nødt til at diskutere. Vi ønsker, at folk bliver registreret korrekt, og at asylprocedurerne er de samme over alt i unionen. Dublin-forordningen er ikke længere passende,« siger kansleren.

Det er dog ikke noget, der vil påvirke Danmark direkte på grund af vores forbehold. Men det påvirker Tyskland.

»Vi kan ikke bare sige, at vi er tilfredse med at redde de her mennesker. Dem, der er en del af Dublin-systemet, er også nødt til at tale om en fair fordeling. Det skal diskuteres, og landenes økonomiske styrke vil spille en rolle. De lande, der får det højeste antal flygtninge, er nødt til at kunne stole på en fair fordeling af de flygtninge,« siger Angela Merkel.

Danmark har tilbudt hjælp med at registrere de flygtninge, der ankommer til EUs sydlige kyster, korrekt, hvilket er en indsats, der også står øverst på både EUs og kansler Merkels liste.