Forleden blev en ny aftale om at indføre pant på øl- og sodavandsdåser for de danske grænsehandlende forhandlet på plads mellem Danmark og Tyskland.

Ikke desto mindre har indehaverne af de tyske grænsehandelsbutikker allerede nu fundet en metode, der kan bruges, hvis man vil omgå de nye regler.

At grænsekøbmændene finder måder at omgå den nye aftale på, kommer ikke bag på miljøminister Kirsten Brosbøl (S), men det er ikke noget, hun finder problematisk.

»Jeg kan jo se, at grænsekøbmændene er i gang med at finde kreative bud på, hvordan man kan forsøge at omgå de nye regler, men det er ikke noget, der skræmmer mig. Jeg er meget tryg ved, at de tyske myndigheder vil gøre alt, hvad de kan for at få stoppet handlen uden pant,« siger hun.

Læs også:

Den nye pantaftale er indgået mellem regeringen, SF og Enhedslisten og forhandlet på plads med den tyske delstat Slesvig-Holstein. Den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern er imidlertid ikke omfattet af den nye pantaftale.

Vil man omgå de nye pantregler, kan man derfor blot forudbestille sine varer på internettet i Calle-butikken i Rostock, der geografisk ligger i Mecklenburg-Vorpommern, hvorefter butikken vil sørge for at få varerne leveret ved de jyske grænseovergange, fortæller Mike Simonsen, der er administrerende direktør i Fleggaard til Finans.dk.

Intet problem

Selvom Kirsten Brosbøl erkender, at pantaftalen udelukkende omfatter grænsehandlen i Slesvig-Holstein, mener hun alligevel, at en aftale med Slesvig-Holstein trods alt er bedre end ingenting.

Hun påpeger, at Slesvig-Holstein står for 95 procent af grænsehandelen, mens Mecklenburg-Vorpommeren står for de resterende fem procent.

»Jeg synes, det er spild af tid at bruge krudt på at finde måder at bryde reglerne på. Jeg synes i stedet, grænsebutikkerne aktivt og konstruktivt skulle bidrage til, at aftalen bliver en succes. For Tyskland og Danmark er enige om, at vi vil have stoppet muligheden for at handle uden pant, og på den måde få sat en stopper for de mange dåser, der ligger og flyder i den danske natur til skade for vores miljø og dyrevelfærd,« siger hun.

Læs også:

Kirsten Brosbøl tilføjer, at grænsekøbmændenes kreative påfund formentlig bunder i, at aftalen vil rykke grænsehandel tilbage til Danmark, hvilket betyder mindre omsætning for grænsekøbmændene.

Det er Per Clausen, der er miljøordfører for Enhedslisten, enig i.

»Jeg har faktisk ingen anelse om, hvorvidt det her bliver et problem eller ej. Mit udgangspunkt er, at vi har lavet en aftale med Slesvig-Holsten, som er en god og fornuftig aftale, og så opfatter jeg lidt nu, at der er nogen, der har en økonomisk interesse i at få den aftale ødelagt, navnlig grænsekøbmændene, der risikerer at miste omsætning,« siger han.

K: »Aftalen er ikke god nok«

Selvom partierne bag den nye pantaftale ikke finder det problematisk, at der er mulighed for at omgå reglerne, er holdningen anderledes hos oppositionen.

»At grænsebutikkerne finder en vej udenom aftalerne viser jo netop, at der er en problemstilling. Hvis det reelt bliver en løsning, at man bestiller sine dåser hjemmefra, og at de efterfølgende bliver sendt op til grænsen, så kommer alle jo lige præcis til at købe udenom pantsystemet, og så kan vi potentielt ende med at stå med et nyt pantanlæg til en milliard kroner i Danmark, som ikke kommer til at modtage en eneste dåse fra grænsen,« siger Daniel Rugholm, der er miljøordfører for De Konservative.

Læs også:

Daniel Rugholm (K) er enig i, at grænsehandelen bør bringes tilbage til Danmark, og at tomme dåser bør undgås i naturen. Alligevel mener han ikke, at den nuværende pantaftale er god nok, og han foreslår, at der bliver lavet en ny.

»Grænsebutikkerne har ikke tænkt sig at miste deres handel. Selvfølgelig vil de gøre alt, hvad de kan for at finde en vej ud af det her, og derfor synes jeg også, det er lidt for tidligt, at man klapper i hænderne over aftalen, for jeg tror simpelthen ikke, at den ønskede effekt,« siger han.