Den nuværende lovgivning tager altid udgangspunkt i barnets tarv, siger socialminister Manu Sareen, som afviser at ændre loven, efter en far har fået forældremyndigheden over sine børn, selvom han slog deres mor ihjel.

Forældremyndigheden over et barn skal altid blive hos den længstlevende forælder, med mindre det er bedst for barnet, at en helt tredje får ansvaret.

Sådan lyder forældreansvarsloven i forbindelse med forældredrab. Og det skal den blive ved med, mener socialminister Manu Sareen (R), efter en far, der sidste år dræbte sin ekskone, nu har fået forældremyndigheden over parrets to børn.

»Vi har en paragraf, der hedder dødsfaldsparagraffen, og i sådan nogle fuldstændig vilde sager (som denne, red.) går man altid ind i forhold til den paragraf og ser på, om det er hensigtsmæssigt, om den ene eller den anden får forældremyndigheden,« siger Manu Sareen til TV 2 Nyhederne.

»Og jeg ved, at dem, der administrerer sagerne, tænker, at barnet ikke skal straffes to gange - altså først ved at miste sin mor og derefter kontakten til sin familie,« tilføjer han.

Ministeren kan »sagtens forstå«, at debatten har raset, efter sagen er kommet frem i medierne, og han kalder det »en fuldstændig forrykt sag«. Dog står Manu Sareen fast på, at der ikke er brug for en lovændring:

»Vi har en lovgivning, der beskytter og hele tiden tager udgangspunkt i barnets tarv. Det gør denne her paragraf sådan set også,« siger han med henvisning til, at den såkaldte dødsfaldsparagraf, forældreansvarslovens paragraf 15, sikrer, at barnets tarv er vigtigere end for eksempel retfærdighedsfølelsen blandt morens efterladte.

Sagen har fået flere folketingspolitikere til at overveje, om reglerne for forældremyndighed, hvis den ene forælder slår den anden ihjel, skal ændres.

»Vi vil have socialminister Manu Sareen til at redegøre konkret for sagen og baggrunden for afgørelsen, og så kan vi forhåbentligt tage stilling til, om der er behov for en ændring af lovgivningen,« siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø).

Også Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er villige til at tage diskussionen.

Sagen handler om den 39-årige Hafida Bourouhi, der sidste år blev dræbt af sin eksmand. Manden indrømmede sin skyld kort tid efter drabet og sidder nu varetægtsfængslet, mens han afventer sin retssag. Han har samtidig søgt og fået forældremyndigheden over parrets to børn, der var to og fire år, da drabet fandt sted.

Statsforvaltningens afgørelse har efterladt den dræbte kvindes familie i chok. Siden drabet har drengene boet hos deres dræbte mors bror og dennes kone. Parret har i forvejen to børn på ni og 11 år.

Børnene er siden blevet flyttet til farens forældre.