Justitsminister Mette Frederiksen mener, at hackersagen bør være en øjenåbner for de danske myndigheder, der skal stramme op på IT-sikkerheden.

Det er ikke nok, at Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) bare beklager, at man har givet mangelfulde oplysninger om, hvornår man fik nys om danmarkshistoriens største hackersag.

Sådan lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen (S) efter et samråd i Folketingets Retsudvalg fredag, hvor politiets rolle i den såkaldte CSC-hackersag blandt andet blev diskuteret. Det er dog vigtigere for justitsministeren, at sikkerheden hos myndighederne forbedres i stedet for at fokusere på at placere et ansvar.

»Jeg synes, det er en meget alvorlig sag, når to hackere kan komme ind i CSCs systemer og dermed få adgang til både meget personfølsomme oplysninger og politiets interne oplysninger. Det er alvorligt, og det er et anslag mod det danske demokrati,« siger Mette Frederiksen og fortsætter:

»Selvfølgelig er det ikke nok fra politiets side bare at beklage. Jeg synes dog, det er rigtigt af politiet at sige, at der er begået nogle fejl, men det vigtigste i denne sag er at være sikker på, at de danske myndigheder får rettet op, og at vi kan være sikre på, der er sikkerhed omkring de personfølsomme oplysninger,« siger hun.

Allerede i juni 2012 henvendte det svenske politi sig til de danske kollegaer om hackerangrebet på CSC. Men efterforskningen blev først iværksat i januar 2013. Rigspolitiet og PET beklager ifølge svaret til Retsudvalget, at der ikke allerede i efteråret 2012 blev iværksat »egentlige efterforskningsmæssige tiltag«.

Den svenske IT-specialist Gottfrid Svartholm Warg blev 30. oktober 2014 idømt tre et halvt års fængsel for at have hacket data fra CPR-registret, Schengen-registret og fire millioner danskeres kørekortnumre fra CSC. Sagen er blevet kaldt danmarkshistoriens største hackersag.