Selv om en lang række piger har oplevet bivirkninger ved HPV-vaccinen, er der »bestemt ingen grund« til at indstille brugen af vaccinen, som beskytter mod nogle af de vira, der giver livmoderhalskræft. Men det er bekymrende, at en del unge kvinder oplever symptomer som voldsom træthed, svimmelhed og alvorlige hovedpiner efter indsprøjtningen, og det skal undersøges til bunds, understreger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) efter et åbent samråd i sundhedsudvalget tirsdag.

»Jeg synes, at man skal være opmærksom på, at denne vaccine er enormt vigtig i forhold til at bekæmpe den forfærdelige sygdom, som livmoderhalskræft er. Og det er selvfølgelig også derfor, at når Sundhedsstyrelsen og de europæiske myndigheder vejer fordele og ulemper op, kommer vi frem til, at vi skal blive ved med at anbefale vaccinen,« siger Nick Hækkerup og peger på, at blandt andet WHO også anbefaler vaccinen.

Ministeren erkender, at der er mange »mørketal« ved bivirkningerne, og der findes således ikke et klart billede af omfanget.

I flere tilfælde er symptomerne dog opstået blandt kvinder, der dyrker meget sport op til vaccinationen, og over for Radio24syv advarer forskningschef Jesper Mehlsen fra Frederiksberg Hospital nu mod, at man lader sig vaccinere, mens man er inde i en periode med intensiv træning. Hos både ministeren og Sundhedsstyrelsen er meldingen dog fortsat, at man hverken kan be- eller afkræfte, at der findes en sammenhæng mellem motion, HPV-vaccinen og de indberettede symptomer.

»Nu skal vi nidkært forfølge udredningen af bivirkningerne i både europæisk og dansk sammenhæng - for eksempel ved at gennemgå sagerne med alvorlige bivirkninger for at se, om der er et mønster eller noget, der kan gøres,« siger Nick Hækkerup.

Samrådet var indkaldt af Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), og modsat ministeren mener hun, at sundhedsmyndighederne bør overveje at indstille brugen af den omstridte vaccine.

»Jeg synes, at det ville være en god ide at sætte vaccinen i bero, indtil man ved, hvad bivirkningerne er,« siger hun.

Liselott Blixt, der tog sagen om HPV-vaccinen op i 2013, mener, at regeringen har været for lang tid om at gøre noget ved problemet - og i den tid har de unge kvinder været kastebolde i det danske sundhedsvæsen, påpeger hun.

»De her piger og kvinder bliver ikke taget alvorligt. De har skøjtet rundt mellem praktiserende læger og sygehusafdelinger, uden at nogen tror på dem. Så det vigtigste er at lytte til, hvad de siger og tro på deres symptomer.«

Første juni i år skal der i hver af landets regioner være etableret en afdeling for patienter med såkaldt uklare symptomer, hvor der kan være mistanke om bivirkninger ved HPV-vaccinen. Men det er ifølge Liselott Blixt ikke tilstrækkeligt.

»Det er ikke nok, hvis man ikke ved, hvordan man skal behandle dem,« siger hun.