For første gang siden februar får Socialdemokraterne opbakning fra mere end 20 procent af vælgerne. Det skriver b.dk.

Helt præcist ville 20,6 procent af vælgerne i øjeblikket sætte kryds ved S, viser Gallups politiske indeks, som er udarbejdet for Berlingske i løbet af den seneste uge. Til sammenligning ville 29,6 procent stemme på Venstre.

Målingen skal tages med det forbehold, at Socialdemokraternes vælgerfremgang ligger inden for den statistiske usikkerhed. Samtidig er det værd at bemærke, at Socialdemokraterne stadig ligger langt under valgresultatet på 24,8 procent. Men trods alt er der altså nu en smule fremgang at spore - både for det regeringsbærende parti og den samlede regering.

Valgforsker og professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, hæfter sig ved, at målingen er den første i lang tid, hvor både Socialdemokraterne, Radikale og SF går frem. Fremgangen ser ud til at ske på bekostning af Dansk Folkeparti og Enhedslisten, som begge står til en mindre tilbagegang i forhold til den seneste Gallup-måling.

»Det tyder på, at regeringspartierne har trukket nogle af de vælgere tilbage, som blev skræmt væk på grund af dagpenge-debatten og indgrebet i lærerkonflikten,« påpeger Kasper Møller Hansen ifølge b.dk.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), glæder sig over målingen, men er påpasselig med at finde det helt store smil frem. Endnu. Andre målinger viser nemlig tilbagegang for Socialdemokraterne, og historisk set er 20,6 procent ikke tilfredsstillende for partiet, påpeger han selv.

»Vi noterer selvfølgelig fremgangen, men lad os nu se. Vælgerne er lige nu i gang med at vurdere hele den politiske sæson, hvor der virkelig har været mange sager undervejs, og der er sket rigtig meget. Nu har de tiden til at vurdere, hvad der så står tilbage af resultater,« siger han til b.dk.

Regeringen og Enhedslisten står samlet til af få 45,6 procent af stemmerne (81 mandater), mens den borgerlige opposition kan samle 54,2 procent (94 mandater) bag sig.

Gallup-målingen kan ikke sige noget om det stemmemæssige effekter af regeringens folkeskolereform, hvor de Konservative som eneste forligsparti var imod den endelige aftale. Det skyldes at målingen blev foretaget, inden aftalen faldt på plads.