Kystbyer som Esbjerg og København risikerer at blive oversvømmet flere gange årligt, og landets kommuner kan se frem til klimaudgifter for op mod 20 milliarder kroner, fastslår ny rapport. Det bekymrer både forskere og politikere.

Bedst som de danske husejere var ved at blive fortrolige med det våde vejrfænomen »skybrud«, varsler en ny klimarapport fra Miljøministeriet endnu mere vand til danske byer og huse i fremtiden. Og det er ikke den slags vand, der falder fra skyerne, men derimod den slags, der skyller ind fra havene i takt med, at vandstanden stiger.

Havene omkring Danmark forventes at stige 70-80 centimeter inden år 2100. Og det vækker bekymring hos miljøminister Kirsten Brosbøl (S), hvis ministerium har udarbejdet rapporten.

»Jeg synes, det her er voldsomme tal. Hvis vi kigger i et 100-årigt perspektiv, kommer vi til at opleve hændelser, vi normalt kun ser hvert 500. år, flere gange årligt. Hvis ikke man var bekymret i forvejen, så bliver man i det hvert fald nu,« siger miljøministeren med henvisning til de stormfloder, der truer med at sætte byer som Esbjerg og København under vand flere gange årligt.

Også hos danske klimaforskere er man bekymret over rapporten, der er den første af sin slags, der for alvor kortlægger klimaforandringernes indvirkning på Danmark.

»Det mest opsigtsvækkende er, at vi allerede nu kan se klimapåvirkningerne. Vi kan se de konkrete omkostninger, de forskellige oversvømmelser har medført,« siger Kirsten Halsnæs, der er forsker i klima hos Danmarks Tekniske Universitet og en af dem, der har været med til at udarbejde rapporten.

»Vi kan allerede se nu, at de her oversvømmelser går ud over folk i bestemte områder, og jeg tror i virkeligheden, at man ikke i tilstrækkelig omfang har afdækket, hvad det har betydet for de her mennesker, der har været igennem de her ting med forsikring, selvrisiko og afskrivning på husene,« siger Kirsten Halsnæs.

Hos SF kalder klimaordfører Steen Gade (SF) rapporten for »alarmerende«.

»Det er dybt alarmerende. Vi har de seneste år godt været klar over, at klimaforandringerne var mere alvorlige i Danmark, end der tidligere har været en opfattelse af. Men den her rapport er den hidtil mest alvorlige, vi har set af sin slags herhjemme,« siger ordføreren.

Identiske toner lyder der fra de Konservative, hvor klimaordfører Mike Legarth (K) kalder rapporten dybt bekymrende. Han mener, rapportens alvor kræver en national handlingsplan.

»Det har katastrofale følger for de borgere, virksomheder og institutioner, der bliver ramt af de her oversvømmelser. Derfor er den ansvarlige løsning at lave en handleplan, der hurtigt skal adressere det her problem,« siger Mike Legarth.

Han mener eksempelvis, at man må tænke de stigende vandmængder ind i alt nybyggeri.

»Man skal tage højde for det ved nybyggeri, og det kunne man relativt simpelt gøre ved at opføre vandreservoirer i nærheden, så man undgår at belaste det eksisterende kloaksystem,« foreslår Mike Legarth.

Han ærgrer sig samtidig over, at den nye rapport kommer kort efter, at regeringen med opbakning fra Venstre har valgt at spare på beredskabet.

»Det betyder, at der ikke er tilstrækkelig med mandskab til at tackle de her situationer, der opstår, når der er storme og oversvømmelser,« siger Mike Legarth.

Rapporten kommer få dage før, Danmark skal være vært ved et FN-klimamøde.