Med få dage til valgdagen på Grønland overhaler Siumut det nuværende oppositionsparti IA i en ny meningsmåling. Den store joker er dog det nye Partii Naleraq, der ser ud til at få et godt valg.

GRØNLAND: Der er lagt op til en sand valggyser, når grønlænderne fredag går til stemmeurnerne for at vælge de 31 medlemmer af et nyt landsting - Inatsisartut, som det hedder i Grønland.

Det store oppositionsparti IA - der sad på magten fra 2009 til 2013 med Kuupik Kleist i spidsen - har længe ført markant i meningsmålingerne. Men det billede krakelerer med den seneste meningsmåling, som er blevet offentliggjort onsdag, skriver poliko.dk.

Her står socialdemokratiske Siumut nemlig til at blive det største parti med 36,7 procent af stemmerne. Det er en klar tilbagegang fra sidste valg i marts 2013, hvor partiet fik 43,2 procent, men Siumut ligger fortsat foran venstrefløjspartiet IA, der står til at få opbakning fra 34,5 procent af vælgerne.

Målingen er foretaget blandt mere end 1.000 repræsentativt udvalgte grønlændere fra 21. til 23. november. Det er HS-Analyse i samarbejde med aviserne Sermitsiaq og AG, der står bag.

Bliver Siumut det største parti ved valget fredag, er det Siumut, der får mulighed for at lede forhandlingerne om en koalitionsregering. Da Siumut vandt sidste valg i marts 2013, blev der dannet en koalition med liberale Atassut og det nystiftede nationalistiske Partii Inuit, der dog på grund af strid om uran-spørgsmålet forlod koalitionen sidste efterår.

Atassut står til en mindre tilbagegang - partiet får i den seneste meningsmåling seks procent af stemmerne - mens Partii Inuit ligger så lavt i målingen, at partiet slet ikke står til at blive repræsenteret i landstinget.

Til gengæld kan alt stå og afhænge med det nye Partii Naleraq, der ifølge målingen står til 10,2 procent, hvilket altså kan blive de afgørende stemmer for at finde et flertal.

Partiet blev etableret i begyndelsen af året af den politiske veteran Hans Enoksen, der tidligere har været landsstyreformand og formand for Siumut. Han brød med sit gamle parti som konsekvens af en række skandalesager - helt konkret var det udpegningen af daværende landsstyreformand Aleqa Hammonds samlever til en post som spindoktor for en af regeringens ministre, der fik bægret til at flyde over for Hans Enoksen.

Partii Naleraq har endnu ikke løftet sløret for, hvem de vil pege på som landsstyreformand.

På fiskeriområdet, der har været et af de store valgtemaer, ligger Siumut og Partii Naleraq eksempelvis tæt på hinanden med ønsket om at forhøje fiskekvoterne. Når det kommer til råstofområdet, der ligeledes fylder meget, er det derimod mellem IA og Partii Naleraq, der kan findes fælles fodslag. Begge partier er nemlig modstandere af uranudvinding og ønsker ophævelsen af nultolerancen fra sidste år taget op til revision.

Til gengæld hersker der ingen tvivl om, at partiet nyder stor opbakning, især ude i bygderne og blandt fiskere og fangere. Partii Naleraq har i valgkampen blandt andet talt for større fiskekvoter og har fået sat den tilbagevendende sprogdebat på dagsordenen med krav om, at der kun må tale grønlandsk, ikke dansk, fra Landstingets talerstol.