Antallet af ledige danskere, der har mistet retten til dagpenge, har nu passeret 60.000.

Helt nye tal fra a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, viser, at 9.000 ledige er røget ud af dagpengesystemet til og med juli i år. Det bringer det samlede antal op på 60.000 siden januar 2013.

Hver gang nye dagpengetal bliver offentliggjort, står det klart, at den tidligere VK-regering skønnede for lavt, da den i forbindelse med indførelsen af dagpengereformen i 2010 skønnede, at mellem 2.000 og 4.000 personer årligt ville ryge ud af dagpengesystemet.

Dagpengereformen, der halverede dagpengeperioden fra fire til to år og fordoblede genoptjeningskravet fra 26 til 52 uger, har været stærkt udskældt, siden VK-regeringen indførte den med stemmer fra Dansk Folkeparti og de Radikale.

Den forhenværende SR-regering genindførte i sin regeringstid flere forskellige midlertidige ydelser for at indfase reformen blødere, inden den besluttede at nedsætte Dagpengekommissionen, der til oktober kommer med anbefalinger til, hvordan dagpengesystemet kan nytænkes.

»Her halvanden måned før Dagpengekommissionen kommer med dens forslag, kan vi konstatere, at et stort antal ledige fortsat mister dagpengene,« siger direktør i AK-Samvirke Verner Sand Kirk i en pressemeddelelse.

Han understreger samtidig, at der er sket en stigning i antallet af ledige, der mister den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, der blev indført som en mulighed for de personer, der opbruger deres dagpengeret eller deres ret til den særlige uddannelsesydelse til og med 3. juli 2016.

»Indtil videre er der 3.800, der i år har mistet den midlertidige ydelse,« fortæller Verner Sand Kirk.

Arbejdsmarkedsydelsen udgør 60 procent af den højeste dagpengesats for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Siden januar 2014 har 8.600 ledige mistet retten til den midlertidige ydelse.

Dagpengereformens største kritikere finder man på venstrefløjen, og de nye tal giver endnu en gang SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF) anledning til at komme med en anbefaling til, hvordan systemet skal nytænkes.

»Når omkring 60.000 mennesker nu har mistet retten til dagpenge, har den nuværende model spillet totalt fallit,« siger hun i en skriftlig kommentar og fortsætter:

»Vi er nødt til at halvere genoptjeningskravet eller finde en model, som er bedre og mere smidig. Samtidig kommer vi ikke uden om at tilføre området flere penge. Ellers får vi ikke genskabt trygheden på arbejdsmarkedet.«

I kommissoriet til Dagpengekommissionen står der dog netop, at et nyt dagpengesystem ikke må koste mere end det nuværende.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen (S), åbnede dog en dør på klem for, at dagpengesystemet kan blive dyrere, da hun på partiets sommergruppemøde i sidste uge sagde, at systemet skal blive bedre - »ikke nødvendigvis dyrere«.