Henrik Sass Larsens farvel til regeringen kan meget vel betyde, at Helle Thorning-Schmidt gør den nyvalgte Bjarne Corydon til finansminister.

Den kommende regerings mest ukendte mand kan snart blive én af rigets mægtigste. Socialdemokraten Henrik Sass Larsens dramatiske farvel til en ministerkarriere giver plads i Finansministeriet til S-leder Helle Thorning-Schmidts nære allierede Bjarne Corydon.

Thornings 38-årige stabschef er én af hovedarkitekterne bag Socialdemokraternes og SFs økonomiske plan og regnes af centrale kilder som klar favorit til den magtfulde post som finansminister, selv om den endelige ministerkabale endnu ikke er lagt.

Bjarne Corydon har arbejdet for Socialdemokraterne siden 2000, men blev først valgt ind i Folketinget ved valget 15. september.

Den radikale leder, Margrethe Vestager, nævnes jævnligt som mulig finansminister, men ifølge Berlingskes oplysninger betragtes det som urealistisk, at statsministeren og finansministeren skulle komme fra hvert sit parti.

Læs også: 

Vestager ønsker at sætte sig på et 'tungt økonomisk ministerium', men ventes at blive økonomiminister.

Henrik Sass Larsen trak sig i går fra det kommende ministerhold og de igangværende regeringsforhandlinger, da hans kontakt med en rocker i hjembyen Køge ifølge Sass Larsen selv har »rejst tvivl« om myndighedernes sikkerhedsgodkendelse af ham som ny minister.

Der er ikke noget formelt til hinder for, at Henrik Sass Larsen kunne blive minister, men han har selv valgt at opgive ministerdrømmen, forklarer han.

- Den (manglende sikkerhedsgodkendelse, red.) umuliggør det ikke, men det er nok til, at jeg siger: Det vil jeg ikke have hængende. For i givet fald vil man tvinge Helle Thorning-Schmidt til at gå ind og træffe en anden afgørelse. Den situation ønsker jeg ikke at stille hende i, siger Henrik Sass Larsen

Kommende statsminister Helle Thorning-Schmidt bekræftede i går, at hun havde tiltænkt Sass en plads på ministerholdet. Men hun ville ikke forholde sig til selve sagen om Henrik Sass Larsens samtaler med en toprocker.

Afviser ham ikke som minister

- Det er en sag, der er omfattet af stor fortrolighed. Jeg tager Henriks beslutning til efterretning. Det bliver jeg nødt til, og jeg tror også, at det er en klog beslutning. Men jeg er rigtig, rigtig ked af det, siger Thorning-Schmidt, der ikke afviser, at Sass Larsen kan blive minister på et senere tidspunkt.

Juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet mere end antyder, at PETs manglende sikkerhedsgodkendelse af Sass Larsen kan være en overreaktion. Hun opfordrer nu PET til at offentliggøre dokumenterne i sagen:

- Hvis der ikke er mere i sagen, end det vi allerede har hørt, synes jeg, at det skal lægges frem.