Bred politisk aftale giver 50 små varmeværker lov til selv at vælge brændsel. Selv om Venstre bifalder skridtet, er målet at give samtlige værker frit valg.

Det er ikke en daglig begivenhed, at Enhedslisten og Venstre står skulder ved skulder som deltagere i samme politiske aftale. Men onsdag skete det.

Begge partier er med i varmeaftalen, der blandt andet giver landets 50 dyreste varmeværker lov til at kvitte naturgassen og i stedet fyre med eksempelvis halm eller træpiller. Vælger værkerne den vej, er der tusindvis af kroner at spare for mange danske varmeforbrugere.

»Det er godt, at vi med denne aftale kan sænke varmepriserne for de mennesker, der har de højeste udgifter til varme. Det frie brændselsvalg til 50 varmeselskaber vil give markant lavere varmepriser i landsbyer, mindre byer og landdistrikter,« siger Enhedslistens energiordfører, Per Clausen (Ø).

Det er realistisk, at den enkelte husstand kan spare 3.-5.000 kroner årligt på varmen, vurderer han.

Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt (V), anslår, aftalen skærer 2.-3.000 kroner af varmeregningen.

»Det er rigtig fornuftigt, at man giver de små decentrale kraftvarmeværker mulighed for frit at vælge brændsel. Det er et ønske, vi har haft ved adskillige energiforhandlinger,« siger han.

Aftalen giver som nævn de 50 dyreste værker mulighed for at vælge, og tidligere har 35 andre varmeværker fået muligheden. Står det til Venstre, skal alle have valget.

»Vores mål er, at alle decentrale kraftvarmeværker får frit brændselsvalg, så de selv kan tilrettelægge varmeproduktionen,« siger Lars Christian Lilleholt.

Per Clausen glæder sig også over aftalens satsning på varmepumper. Konkret skal varmeværkerne have bedre forudsætninger for at planlægge og få godkendt nye projekter med store varmepumper.

»Beregningerne af samfundsøkonomien i varmepumpeprojekter ændres, så fordelen af at kunne udnytte de lave elpriser, indregnes korrekt, så der undgås unødig forsinkelse af projekter med god samfundsøkonomi,« siger Per Clausen og uddyber:

»Da øget anvendelse af varmepumper er et vigtigt led i at bruge mere el fra vindmøller i varmeproduktionen, er der tale om et markant fremskridt«.

Alle partier bortset fra Liberal Alliance står bag aftalen.