Det er i orden at tage flere milliarder fra udviklingsbistanden og bruge dem på asylansøgere herhjemme, fordi vores udviklingsbistand i forvejen er så høj, siger de Radikales leder, Morten Østergaard.

Når regeringen vil tage 2,5 milliarder fra udviklingsbistanden og bruge på asylstrømmen herhjemme i Danmark, så er det helt forsvarligt, fordi vi i forvejen giver så meget, siger den radikale leder og økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard (R).

»Regeringen planlægger ikke at neddrosle indsatsen i de nærområder med mange flygtninge. Men fordi vi giver en høj udviklingsbistand, har vi netop mulighed for at gøre begge dele - nemlig både at hjælpe i nærområderne og håndtere situationen herhjemme,« siger Østergaard.

Og netop en ekstraordinær situation som denne er et godt argument for at fastholde en høj udviklingsbistand, mener han.

Danmark har lige nu 0,83 procent af BNP afsat til udviklingsbistand, men flere partier i blå blok ønsker den sat ned til 0,7 procent af BNP, som er det mål, FN har fastsat.

»Det er sådan, at det er helt almindeligt anerkendt, at de midler, man bruger på asylsøgerne, tæller med i bistanden. Og der er situationen den, at vi får mange flere flygtninge til Danmark, end vi havde regnet med,« siger Morten Østergaard.

Spørgsmål: Så fordi den nuværende regering har sat mere af til udviklingsbistand, så er det i orden at tage af de penge og bruge dem til noget andet?

»Efter alle gældende definitioner, så er udviklingsbistanden både de penge, du bruger ude i verden, og de udgifter, du har herhjemme. Og vores høje bistandsprocent gør, at vi kan håndtere en situation, hvor vi både gør en forskel ude i verden og håndterer en situation herhjemme,« siger Østergaard.

Han mener, at Danmark har grund til at være stolt at den udviklingsstøtte, vi giver, også selvom den nu bliver skåret med et milliardbeløb.

»Vi giver en meget høj udviklingsbistand, selvom nogle har et ønske om at skære den ned. Forskellen til den tidligere regering er, at vi prioriterer udviklingsbistanden. Det betyder også, at når vi har en ekstraordinær situation som denne, så kan vi sadle om og bruge dem lidt anderledes,« siger Morten Østergaard.