Opbakningen til at afskaffe EU-retsforbeholdet er i ny meningsmåling faldet markant, efter politikerne er blevet enige om en folkeafstemning om forbeholdet.

Flertallet for, at Danmark skal af med EU-retsforbeholdet, er faldende.

En Megafonmåling foretaget for Politiken og TV 2 Politiken viser, at 38 procent ville stemme ja, mens 34 procent ville stemme nej.

Ifølge Politiken har de seneste tre målinger ellers vist et stort flertal for at afskaffe forbeholdet.

En meningsmåling foretaget af YouGov for tænketanken Europa i november viste ifølge Berlingske, at 23 procent af danskerne ønskede et opgør med forbeholdet.

Tidligere i december blev regeringen, Venstre, SF og de Konservative enige om, at danskerne inden første kvartal i 2016 skal stemme om forbeholdet, der blandt andet betyder, at Danmark kan risikere at ryge ud af det europæiske politisamarbejde Europol. Målet for de EU-positive partier er, at forbeholdet laves om til en tilvalgsordning, hvor Folketinget enkeltvis kan tage stilling til, om Danmark skal deltage eller holde sig uden for EUs retspolitik.

Ifølge Rune Stubager, professor i statskundskab på Aarhus Universitet, er en mulig forklaring på den faldende opbakning, at det ikke er gået op for vælgerne, at tilvalgsordningen gør det muligt at deltage i eksempelvis politisamarbejdet, mens udlændingepolitikken vælges fra. En anden forklaring kan også være, at politikerne er blevet enige om en folkeafstemning.

»Det er en kendt sag i EU-afstemninger, at jo tættere det kommer på, og jo mere konkret det bliver, des mere skeptiske bliver vælgerne. Det så vi også i euroafstemningen, hvor et stort ja-flertal skrumpede ind og endte med et nej,« siger Rune Stubager til Politiken.