Hovedparten af politikerne i Folketinget er nogle bangebukse.

For at undgå en åben debat om egne løn- og pensionsforhold, bad et bredt flertal af partier i Folketinget sidste sommer en særlig kommission afgøre, om de folkevalgtes løn- og pensionforhold er for dårlige. Eller på enkelte områder måske for gode. Når resultatet foreligger, har de lovet hinanden at følge anbefalingerne blindt og uden debat.

Nu møder denne usædvanlige fremgangmåde hård kritik fra Enhedslistens Stine Brix og fra Søren Espersen (DF).

Stine Brix vil have debatten frem i lyset. Efter påske skal Folketinget behandle en stribe af beslutningsforslag fra EL om at begrænse politikernes særlige privilegier. Det gælder ikke mindst politikernes mulighed for at få pension allerede ved efterlønsalderen og ikke som alle andre først ved pensionsalderen.

»Alt tyder på, at kommissionen vil foreslå en lønstigning til os. Det synes jeg, at det politiske flertal bag aftalen skal stå ved. I stedet gemmer man sig bekvemt bag nogle eksperter. Det er krysteragtigt,« siger hun.

LÆS OGSÅ

Søren Espersen er også ret overbevist om, at kommissionen vil give medlemmerne af Folketinget en kraftig vederlagsfremgang. Man vil gøre det med den begrundelse, at folketingsmedlemmer lønmæssigt er sakket bagud i forhold til borgmestre i en mellemstor kommune, som man traditionelt sammenlignes med.

»Hvis man vil have mere i løn, bør man have mod og mandshjerte til at gå ud og sige det. Det har man ikke. Med den her manøvre fralægger man sig ansvaret. Det er en krysterbeslutning,« siger Søren Espersen.

Bag aftalen om at nedsætte den såkaldte vederlagskommission står de to regeringspartier, samt SF, K og V.

LÆS OGSÅ

Stine Brix mener det er urimeligt, at politikere har adgang til særlige privilegier.

»Politikerne har ikke et mere slidsomt job end end SOSU-assistent eller en jord- og betonarbejder, der først kan gå på pension, når de nærmer sig de 70. Samtidig er det politikerne, der fastsætter pensionsalderen for alle andre. Jeg synes det er noget hykleri, når man ikke selv vil omfattes af de samme regler. Når man hæver pensionsalderen for alle andre, må det også gælde for en selv,« siger hun.

Forhenværende ministre kan i dag modtage ministerpension, når de fylder 62 år. Pensionen modregnes ikke i vederlag fra Folketinget.