Lars Løkke var dristig onsdag. Måske lidt for dristig, når man ved, at faktatjek oftest er en politikers værste fjende under en valgkamp. På Venstres pressemøde kort efter statsminister Thorning havde slået i valg-gong-gongen brugte Venstres formand en case-person til at vise, at det kan betale sig at sidde hjemme i sofaen med en kontanthjælpcheck i hånden.

Personen var en tidligere ansat fra servicevirksomheden Panorama i Høje Taastrup, der havde fravalgt sin stilling hos virksomheden til fordel for en tilværelse på kontanthjælp. Argumentet fra medarbejderen var, at den løn han fik hos Panorama ikke var høj nok i forhold til det, han kunne opnå på kontanthjælp.

I første omgang virkede »Panorama-manden« som et elegant eksempel på Venstres mantra om, at gevinsten for at møde på arbejde er for lille for de arbejdende danskere. Men nu er der sat spørgsmålstegn ved, om den Panorama-ansatte overhovedet findes.

KENDER DU PANORAMA-MANDEN? Vi på BT vil gerne tale med ham, så send os en sms på 1929 eller en mail til 1929@bt.dk, hvis du ved, hvordan vi kan kontakte ham.

I Berlingske fremgår det i dag, at fagforbundet 3F fortæller, at der er 8.000 kroner til forskel på en stilling virksomheden i Høje Taastrup og på at være kontanthjælpsmodtager.

I marts var Løkke på besøg hos virksomheden på den københavnske vestegn, hvor medarbejderne slår græs, rydder sne, gør rent og udfører andre former for forefaldende arbejde. Lars Løkke Rasmussen blev ked af, hvad han hørte, og på pressemødet onsdag fortalte han hvorfor.

»For nogen tid siden ansatte (virksomheden, red.) en kontanthjælpsmodtager, der gerne ville have et arbejde, hvor han kunne tjene sine egne penge og forsørge sin egen familie. I starten gik han til den. Han mødte regelmæssigt og til tiden,« lød det fra Løkke, der også fortalte, at den Panorama-ansatte til sidst droppede sit arbejde.

»Historien på Panorama er historien om det Danmark, jeg ikke ønsker. Hvis man kan arbejde, så skal man arbejde,« lød det videre fra Løkke, der nu er kommet under pres i den indledende del af valgkampen.

Torsdag morgen var Venstres formand på Hovedbanegården i København. Her delte Løkke valgmateriale ud til de morgenfriske danskere. Men så blev en TV2 News-mikrofon stukket op i hovedet på ham. News ville høre, om Panorama-manden overhovedet eksisterer, når nu fagforbundet fortæller, at det faktisk kan betale sig at arbejde for de Panorama-ansatte.

»Jeg har genfortalt historien, præcis som jeg har hørt den hos den virksomhed, jeg besøgte,« sagde Venstre-formanden, der samtidig understregede, at det ikke overrasker ham så meget, at 3F kaster sig ind i valgkampen«.

Ved Løkkes besøg hos virksomheden i tidligere på foråret mødte han indehaveren Morten Broager, der fortalte, at de har stillinger, der ikke vil besættes, fordi folk foretrækker en tilværelse derhjemme på offentlig støtte. Løkke havde sin partifælde Tina Nedergaard med på visittet, og hun bekræfter, at Broager fortalte, de havde svært ved at få folk ansat.

»Jeg kan sagtens huske det. Det var hovedemnet, og jeg mener også, at det blev gengivet i flere medier. Faktisk fortalte Morten Broager det, da jeg ankommer før Lars Løkke. Det ser altid pænt ud, at menige folketingskandidater er der lidt før. Så jeg var der i god tid. Da vi går på rundtur i virksomheden, fisker jeg efter historien, for jeg synes, den er vigtig,« har Tina Nedergaard fortalt Berlingske torsdag.

Morten Broager har været indehaver Panorama i 20 år. Ifølge Sjællandske Medier bekræftede han allerede i marts, at Panorama-manden findes.

»Selvom de ledige er forpligtet til at tage et job, sker det meget ofte at de siger nej, når de finder ud af, at de kun kan tjene 1.000 kroner mere ved at arbejde end ved at modtage overførselsindkomst, sagde Morten Broager ved besøget ifølge Sjællandske.

Jobcenterchef i Høje Taastrup Kommunen ved ikke, om Panorama-manden eksisterer. I hvert fald kan de endnu ikke fortælle, om de har set ham i ledighedskøen, før de har talt med Panorama. Det fortæller Dorthe Nielsen, der er chef for jobcenteret.

Ifølge Berlingske besøgte Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) Panorama en måned efter Løkke. Her fortalte de ikke om vanskelighederne ved rekruttere arbejdskraft til virksomheden ifølge Lykketoft.

Mon Panorama-manden findes? Og hvad betyder det for Venstres statsministerkandidat Lars Løkke? Han hævder jo, at det ikke kan betale sig at arbejde i Danmark.

Mysteriet fortsætter.. Følg det her på bt.dk.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Morten Broager.