Regeringen har gjort det for nemt at få ophold i Danmark, mener Konservative, der vil genindføre Integrationsministeriet, prøver i dansk kultur og skærpe sprogtests.

Det skal desuden være lettere at tage godkendelsen fra trossamfund, hvis prædikanter opfordrer til vold. Det fremgår af partiets ny udspil på udlændinge- og integrationsområdet, som de Konservatives leder Søren Pape præsenterer fredag.

- Enhver skal i ord og handling vise, at de ønsker at blive en positiv del af det danske samfund, overholde vores love og respektere vores værdier - ellers er man ikke velkommen, lyder det indledningsvist i udspillet 'Ansvarligehed og konsekvens'.

Læs også:

De Konservative ønsker derfor at tilbagerulle en række af regeringens lempelser på området og gøre det sværere at få dansk statsborgerskab - også selvom man er født og opvokset i Danmark. Partiet mener, at integrationsindsatsen vil blive opprioriteret, hvis Integrationsministeriet genindføres og ekspertisen på området dermed bliver samlet.

Partiet vil derudover stramme op på en række områder. For eksempel ved at skærpe sprogtests og forsørgelseskrav og genindføre prøven i dansk kultur og historie og starthjælpen.

Trossamfund med hadske prædikanter skal bøde

- Reglerne skal blandt andet indeholde, at man tidligst kan tildeles permanent ophold, når udlændingen har haft lovligt ophold i Danmark i mere end fem år. Derudover skal vedkommende have betydeligt kendskab til det danske sprog, have været i beskæftigelse i to et halvt år og ikke have begået grov kriminalitet.

For blandt andet at forhindre at unge drager i hellig krig, vil Konservative indføre, at trossamfund skal kunne miste deres anerkendelse eller godkendelse, 'hvis deres prædikanter eller andre, der taler på vegne af trossamfundet, opfordrer eller tilskynder til vold, mord og deltagelse i væbnede konflikter'.

Det er dog ikke kun stramninger, der har fundet vej til udspillets spalter. De Konservative vil gøre det nemmere at lade sig familiesammenføre, selvom man er under 24 år, hvis ens sprogkundskaber, erhvervserfaring og uddannelsesniveau lever op til en række krav i et system, der ikke er nærmere defineret i forslaget. Forslaget lægger dermed op til en ændring af den 24-årsregel, VK-regeringen indførte.